‘Zoetwatertekort verergert droogteproblemen Zeeland’
Op social media buitelen de berichten over elkaar: „Hier worden de eerste bieten volgende week ‘gerooid’”, twittert Philip Buijck. „Daar doe je het niet voor.” Brian Salome post een foto waarop te zien is dat de plantuien „worden uitgereden en bruine bonen gezaaid.” De tweets verwoorden en verbeelden duidelijk het probleem: Zeeland is, op sommige gebieden na, kurkdroog en de oogst lijkt te mislukken nog voordat de gewassen zijn opgekomen.
Zeer zorgelijk
„De situatie is inderdaad zeer zorgelijk”, geeft Adrie Bossers, oud-voorzitter akkerbouw bij ZLTO, aan. „Nog niet eerder was het zo vroeg zo droog. We hebben al een aantal droge jaren, maar dat was vaak nog met een nat of voldoende vochtig voorjaar.” De natte winter zonder vorst zorgde volgens de voorman voor een slechte bodemstructuur. Dat heeft gevolgen: „Er is ondieper gezaaid, de grond droogt sneller uit en er is weinig aanvoer van vocht dieper uit de bodem.”
Bossers weet van de slechte opkomsten en moeizame groei. Hij begrijpt ook dat akkerbouwers noodgedwongen nog proberen een ander gewas te zaaien. „Maar ook bijvoorbeeld bruine bonen en mais hebben vocht nodig.” Vocht dat in het grootste gedeelte van Zeeland alleen van regenbuien moet komen. „Behalve op Tholen en Zuid-Beveland is hier geen zoet water. Boeren kunnen dus niet beregenen. Hoewel een regenbui het beste is, geeft een paar millimeter beregeningswater soms net het goede zetje. Die mogelijkheid missen we nu in veel gebieden.”
Water per schip
Al langer wordt er in Zeeland gezocht naar oplossingen voor het zoetwaterprobleem, geeft Bossers aan. „Op proefboerderij De Rusthoeve wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met water dat per schip wordt aangevoerd. Kost wel 2500 euro voor 750 kuub.” Hij geeft ook aan dat er breder gezocht wordt naar zoetwaterbellen. „Ik zie het als opdracht om als landbouw en maatschappij na te gaan denken over het opslaan van zoet water. Dat vraagt een omslag in denken.”
Voor nu leeft Bossers vooral mee met zijn collega’s. „Natuurlijk hoop ik dat een nieuw gezaaid gewas wel aanslaat of dat gezaaide gewassen nog goed opkomen, groeien en oogstbaar zijn. De weersituatie kan echter ook zo omslaan. Dan zijn er weer andere zorgen.” Hij wil dan ook niet vooruitlopen op mogelijke problemen met leveringscontracten bij suikerbieten. „Het seizoen is nog vroeg, laten we eerst kijken wat we vandaag moeten doen.”