Helft minder pesticiden, kwart landbouw biologisch: Europese Commissie presenteert Farm to Fork-strategie
Deze Farm to Fork-strategie is een belangrijk onderdeel van de Green Deal, het speerpunt van de Commissie-Von der Leijen, waarmee het klimaatverandering en verlies van biodiversiteit wil tegengaan. Om het belang van de strategie te onderstrepen werd de presentatie door maar liefst drie commissarissen gedaan; vice-president Frans Timmermans, de Commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides en de Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius. Opvallend was hierbij de afwezigheid van Janusz Wojciechowski, de Europese Commissaris voor Landbouw. En dat terwijl de landbouw volgens Timmermans toch een cruciale rol speelt bij het implementeren van deze strategie.
Boeren zullen ook profiteren van deze verduurzamingsslag, stelde Timmermans bij de presentatie. „Boeren zijn de beheerders van ons land; met deze strategie zullen we ze ondersteunen.“ Bovendien zou de strategie Europese boeren een concurrentievoordeel geven; wereldwijd groeit de vraag naar duurzaam voedsel, stelde de commissaris. De verduurzamingsslag van de landbouw geeft de Europese boeren een ‘fist mover’ voordeel op die internationale markt.
Het GLB moet een sleutelrol gaan spelen in het ondersteunen van boeren om die transitie te maken. De plannen voor het nieuwe GLB bieden daar al de ruimte voor, met een focus op duurzaamheid en met nieuwe instrumenten zoals ‘eco-schemes’. Wat daarbij niet werd genoemd is dat dit nieuwe GLB, dat eigenlijk volgend jaar had moeten ingaan, met een jaar is uitgesteld omdat de lidstaten, de Commissie en het Europees Parlement het hierover nog niet eens zijn geworden, en dat het budget voor het nieuwe GLB waarschijnlijk lager uitvalt.
Twijfels
Europese Parlementsleden hebben hun twijfels bij het verhaal. „Ik vraag me af of we straks voedsel ‘van boer tot bord’ hebben, of vooral een enorm tekort - aan voedsel, aan financiering en aan meststoffen“, stelt Annie Schreijer-Pierik. Zij mist een onderbouwd verdienmodel voor het behoud van gezinsbedrijven. Ook wil ze weten hoe de Europese Commissie in dit plan oneerlijke concurrentie door invoer van goedkope en niet-duurzame landbouwproducten uit andere werelddelen gaat verhinderen.
SGP-europarlementariër Bert-Jan Ruissen mist in de strategie informatie over de effecten op de landbouwproductie. „Als er fors meer biologische landbouw komt, drie miljard nieuwe bomen, en boeren de helft minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken, wat is dan het effect op de productie van onze voeding?“, vraagt hij zich af. „Het lijkt erop dat al die maatregelen onze voedselzekerheid verminderen.“ Voor hem moet de voedselproductie in de EU minstens gelijk blijven, om de groeiende bevolking te kunnen voeden.