Veldleeuwerik-telers kritisch over late reactie LNV op rapport
„Het is zo jammer dat de stichting eerst verloren moest gaan”, zegt akkerbouwer Jaap Lodders uit Dronten (FL). „Met die bijdrage hadden we zo door kunnen draaien.” Ook collega-akkerbouwer en Veldleeuwerik-lid Jan Reinier de Jong uit Odoorn (DR) betreurt de gang van zaken. „Waarom kon dat geld onder voorwaarden van aanpassing of modernisering een jaar geleden niet worden geboden? Alles is weg; alle kennis, ervaringen, structuur, en dat is erg jammer.”
Verkenner
Het gebrek aan financieringsmogelijkheden dwong Veldleeuwerik per 1 januari 2020 te stoppen. Het ministerie van LNV stelde hierop een verkenner aan om te onderzoeken wat de mogelijkheden zouden zijn om verder te gaan met de ervaringen en inspanningen van Veldleeuwerik. Dit rapport is eind januari ingediend bij het ministerie. Pas vorige week kwam ze met een reactie op het rapport van de verkenner.
Beide telers vinden dat het erg lang heeft geduurd voor de minister met haar reactie kwam. „Het rapport was eind januari al klaar, haar reactie ligt er nu pas. Het is de schuld van corona… dat pas half maart de samenleving dwars lag”, zegt een kritische De Jong.
Vraagtekens bij de plannen
Het ministerie van landbouw gaat samen met Brancheorganisatie Akkerbouw werken aan een doorstart van het praktijknetwerk Veldleeuwerik, heeft Schouten vorige week aangegeven. Tot het zover is, wil ze de huidige ondernemersgroepen van de voormalige stichting steunen. „Ik moet het allemaal nog zien”, zegt Lodders. Hij is sceptisch geworden door de gang van zaken. En dat gevoel bespeurt hij ook bij de overige leden van zijn studiegroep in Oostelijk-Flevoland. „Iedereen heeft zo zijn vraagtekens bij de plannen.”
Waar hij het meest bang voor is dat er in Veldleeuwerik 2.0 veel meer van bovenaf zal worden opgelegd. „Veldleeuwerik was, in tegenstelling tot Global Gap en PlanetProof, vrijwillig. Global Gap en PlanetProof zijn ons gewoon opgedrongen. Als de nieuwe Veldleeuwerik ook verplichtend gaat worden… Daar ben ik huiverig voor. Het moet wel in overleg met ons als telers worden opgepakt.” Ook De Jong waardeerde juist de bottom-up aanpak van Veldleeuwerik: akkerbouwers die hun bedrijf verduurzamen en daar (financiële) waardering voor vragen vanuit de maatschappij.
Misbruikt
Hij vreest dat er met Veldleeuwerik 2.0 een andere weg wordt ingeslagen. „Het gevoel ontstaat dat het netwerk van Veldleeuwerik gebruikt of misschien wel misbruikt gaat worden door overheid, onderzoek en bedrijven”, zegt de Drentse akkerbouwer. „Ik sta open voor een nieuw ‘hoogwaardig’ praktijknetwerk. Ik wil meedenken en meewerken aan een toekomstbestendige akkerbouw, maar dat staat helemaal los van Veldleeuwerik. Dat is geweest....”