‘Eet geen verse aardappel uit buitenland, maar diepvriesproduct uit eigen land’
In België liggen, net als in Nederland, in veel schappen van de supermarkten verse aardappelen uit het buitenland. „De eerste primeuraardappelen van het seizoen zijn afkomstig uit Israël: daar zijn ze het eerst oogstklaar. Na enkele weken schakelen we over naar aardappelen uit Cyprus, Spanje en Italië om dan uiteindelijk te starten met onze eerste Belgische aardappelen van het seizoen”, aldus het Belgische Colruyt-concern.
Colruyt is niet de enige supermarktketen die op dit moment buitenlandse aardappelen aanbiedt. Zowat alle Belgische supermarkten halen vandaag hun aardappelen uit landen rond de Middellandse Zee, blijkt uit een rondvraag van het radioprogramma "De inspecteur". Ook in Nederlandse supermarkten liggen al aardappelen uit het buitenland.
Bewaarplaatsen liggen vol
Door de coronacrisis raakt de Belgische landbouw amper van de aardappelen af. De vrieshuizen van fritesproducenten liggen vol, maar er liggen ook nog grote voorraden fritesaardappelen bij de boeren in de bewaring. „Die vele tonnen Belgische aardappelen die nu nog bij de boeren liggen, moeten zoveel mogelijk verwerkt kunnen worden", zegt Nathalie Suwier van de Vlaamse voedselorganisatie Too good To Go. „Maar dat is op dit moment onmogelijk, omdat de koelhuizen van de producenten overvol zitten. Zij kunnen amper uitvoeren.”
Daarom roept de voedselorganisatie de Belgische consument op om ook eens diepvriesproducten te kopen. „Dat kunnen frieten zijn, maar ook puree, gratin, ... . Op die manier is er weer afzet en kunnen de Belgische producenten opnieuw overgaan tot het verwerken van de Belgische aardappelen. Want het zou zonde zijn als dat allemaal verloren gaat", zo zei een woordvoerder van Too good To Go.