‘Huidige maatregelen tegen droogte zijn onvoldoende’

Het moet fundamenteel anders, zegt Schoonman bij Weeronline. „We moeten zuiniger zijn met water, het beschikbare water beter verdelen en onze systemen klimaatbestendig maken.” De waterschappen werken overal in het land aan een robuuster watersysteem. Een voorbeeld hiervan is het waterschap Vechtstromen dat in de Vasse het water trapsgewijs naar beneden laat stromen. Met als eerste voorzichtige resultaat: Er staat nog bijna overal water in de sloot en het water komt nog bijna overal over de stuwen heen. Als het slootwater niet meer over de stuwen stroomt, mogen boeren hier geen water meer uittappen voor beregening.
Het is en het blijft droog. Het neerslagtekort is in de maand mei verder opgelopen. Waterbeheerders noemen de droogte groter dan in het recordjaar 1976. In dat jaar lag het neerslagtekort op 15 mei op 89,7 millimeter. Nu stond dat op dezelfde datum al op 103 millimeter.
In een aantal regio’s, zoals in Brabant en Limburg gelden al beregeningsverboden. Wetterskyp Fryslân roept boeren op te overleggen voor er beregend gaat worden, zodat er voldoende water is voor iedereen. Waterschappen proberen met pompen rivier- of IJsselmeerwater naar droge watergangen te voeren. Maar ook dat kan niet oneindig: Door het uitblijven van serieuze regen zakken de waterstanden in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel naar verwachting naar een extreem laag peil.