Brabantse teler wil discussie over eerlijke prijzen bij uitdelen gratis aardappelen
Van der Heijden boert al meer dan twintig jaar op het akkerbouwbedrijf tussen Dinteloord en Stampersgat. Een trotse boer, met liefde en passie voor de prachtige aardappel, zegt hij over zichzelf. Maar de laatste jaren neemt dat plezier en die trots af. „Het is in deze tijd niet makkelijk om aardappelen te verkopen en er een boterham mee te verdienen.” De coronacrisis zorgde voor een stevige domper: in zijn loods ligt nog 1.400 ton onverkoopbare fritesaardappelen.
De hoge berg aardappelen in zijn bewaarplaats is volgens de teler echter met name een gevolg van het feit dat de prijs voor aardappelen oneerlijk laag is. „Van de 1.25 euro die jij in de supermarkt betaalt voor een kilootje aardappelen krijg ik nog geen 6 cent. Terwijl wij als landbouwers toch diegene zijn die dit product echt maken.” De kostprijs stijgt daar ver bovenuit: „De kosten van grond, gebouwen, machines, arbeid, plantgoed, bemesting en gewasbescherming zorgen voor een kostprijs van 13 cent per kilo, en deze stijgt elk jaar weer.” Dit betekent dat de teler er elk jaar geld moeten bijleggen. „Zo blijven wij geen boer.” Want, vreest hij, ook oogst 2020 zal last hebben van de coronacrisis. „De stemming op de markt is nu zo negatief, dat zal ook komende oogst nog doorwerken.”
Zonnepark op landbouwgrond
Boeren zouden meer mogelijkheden moeten hebben om op een andere manier ook geld te verdienen, vindt Van der Heijden. Hij denkt hierbij onder meer aan het opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen op landbouwgrond. „Helaas staat de gemeente de inzet van landbouwgrond voor een zonnepark (vooralsnog) niet toe. Ze vinden dat landbouwgrond alleen voor landbouw gebruikt mag worden. Terwijl het voor ons fijn zou zijn om met ons land op een andere manier inkomsten te genereren. Want momenteel leveren mijn aardappelen nauwelijks iets op.”
Diep in zijn hart denkt hij dat de Nederlandse landbouw te veel produceert. „We zijn een exportland. We verschepen onze aardappelen naar alle uithoeken van de wereld, maar is dat wel zo duurzaam? We kunnen wel denken dat we de wereld willen voeden, maar momenteel voer ik het vee met mijn aardappelen. Is er gewoonweg niet te veel?” Zelf is hij dit jaar gekrompen in het areaal aardappelen. In plaats daarvan teelt hij nu tarwe.
Genoeg stof voor discussie, vindt Van der Heijden. Daarom deelt hij zaterdag 30 mei tussen 9.00 en 14.00 uur zijn aardappelen gratis uit bij zijn boerderij aan de Tweede Kruisweg. „Dan worden mijn heerlijke aardappelen in ieder geval gegeten en hoop ik dat we met elkaar aandacht vragen voor een ander beleid van de gemeente en een eerlijke prijs voor aardappelen.”