Duitse landbouw schakelt fors over op haver
Dat meldt de Vereniging Graan-, Molen- en Zetmeelindustrie (VGMS). De kentering is in 2016 ingezet. „Er is een heroverweging begonnen in de landbouw. Boeren erkennen dat haver hen meerdere voordelen kan opleveren: het biedt veel agronomische voordelen en vermindert de vruchtwisseling. Bovendien zijn de marketingmogelijkheden enorm, omdat havermouterijen steeds meer behoefte hebben aan kwaliteitshaver voor voedselverwerking,” legde een woordvoerder onlangs uit aan Topagraronline.
Daarmee komt de Duitse haverproductie weer boven het niveau van 2010, toen een grote inzinking begon. Voor de deelstaten Nedersaksen, Saarland, Saksen-Anhalt en Sleeswijk-Holstein zijn oppervlakte-uitbreidingen opgetekend boven het landelijk gemiddelde. De Rubin Mühle in Lahr en de SchapfenMühle in Ulm dekken hun haveraankopen inmiddels grotendeels met haver uit Duitsland en vooral uit hun regio's. Het areaal in Nedersaksen groeide zelfs met 66 procent.
Graanverwerker Florian Harries in Groß-Ippener bevestigt het potentieel voor haver op het bouwland in Nedersaksen: „De afgelopen jaren hebben we meer haver gekocht in Nedersaksen. Het feit dat we dit jaar mogelijk meer regionale haver beschikbaar hebben, biedt volgens het bedrijf interessante opties. We zien ook nog meer potentieel voor onze staat.”
Positief signaal
In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen stijgt het haverareaal met 16 procent van 7.000 naar 8.100 hectare. Robert Lamers, van de Fortin graanmolen bij Düsseldorf ziet in NRW nog veel ruimte voor verbetering: „Onze molen heeft een groot winkelgebied, alles is denkbaar van de Eifel tot Soester Börde. We hebben goed contact met de lokale landbouwkamer en hopen dat met dit positieve signaal de havervonk zich ook naar andere Duitse akkerbouwers zal verspreiden.”