Aardbeien- en aspergeverkoop booming business vanaf Geleens bietenperceel
Uit heel het land komen signalen dat boeren met een boerderijwinkel als neventak met hun directe verkopen forse omzetstijgingen realiseren tijdens de huidige coronacrisis. Om de drukte in de supermarkten te vermijden zoekt een toenemend aantal mensen naburige boerderijwinkels op. Daarmee zorgt het coronavirus voor een ander winkelgedrag.
Bietenperceel
Een aanzienlijk hogere omzet realiseert ook akkerbouwer Jos Vroemen. Hij doet geen verkoop vanaf zijn boerderij in Oud-Geleen, maar verkoopt aardappelen, aardbeien, appelen en asperges vanuit een zelf gebouwde kraam die hij tijdelijk heeft geplaatst tussen de suikerbieten langs de doorgaande weg tussen (Munster-) Geleen en Puth-Schinnen. Over voldoende aanloop heeft ook hij dit jaar zeker niet te klagen. Jos Vroemen: „Ja, ook ik zie een duidelijke omzetstijging. Waar het aan ligt? Ik denk dat mensen door de corona-lockdown meer thuis zijn. Het ‘de boer opgaan’ voor hun vers fruit en groenten ervaren ze als een recreatief uitje. Anderen mijden de drukte in de supermarkten. Dat vind ik heel begrijpelijk. Daarnaast speelt het weer ook een rol.” Van zijn gewasbeschermingsmiddelenleverancier begrijpt hij dat ook agrariërs in het Duitse grensgebied, met name aspergetelers, een forse groei zien van kopers op hun erf.
Gasleiding
De aardbeien en asperges betrekt hij van collega agrariërs. In het verleden teelde hij de aardbeien zelf op dit perceel. Maar toen enkele jaren geleden een gasleiding door het perceel werd aangelegd, is hij met de teelt gestopt.