EU verwacht halve oogsten door droogte
Vanwege watertekorten is in grote delen van België inmiddels een verbod op het oppompen van grondwater ingesteld. België beleefde zijn droogste maand mei sinds de 19e eeuw, met omstandigheden die de gewassen aantasten en de opbrengsten in de agrarische provincie West-Vlaanderen hebben verlaagd. “Normaal haal ik 50 tot 60 ton maïs uit een hectare. Maar nu moeten we tevreden zijn met de helft - op voorwaarde dat het weer gaat regenen”, aldus Joel Van Coppenolle, boer uit Kaaskerke tegen Vlaamse media.
België
Delen van België hebben nu al vier opeenvolgende jaren met droogte te maken. Wetenschappers zeggen dat de klimaatverandering de "jetstream" van luchtstromen op het noordelijk halfrond verstoort, wat kan betekenen dat deze weersomstandigheden langer zullen aanhouden. Een langdurige droogte kan Vlaanderen "tientallen miljoenen" euro's aan schade kosten. De problematiek sleept al jaren. Van de extreme droogte in 2017-2018 is Vlaanderen eigenlijk nooit goed hersteld. De gevolgen waren in 2019 al niet te overzien. De landbouwsector leed miljoenen verliezen die deels door de overheid gecompenseerd werden. Voor droogte is toen aan zo'n achtduizend Belgische boeren in totaal 99,2 miljoen euro uitbetaald. Dat zal nu ongetwijfeld nog méér worden.
Iets noordelijker, in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen, wordt door Zeeuwse boeren nog wel beregend. De afgelopen twee jaar is daar fors geïnvesteerd in watervoorziening, bijvoorbeeld door het aanleggen van diepdrains. Daar bedraagt het neerslagtekort inmiddels 150 millimeter, waar een tekort van 60 millimeter normaal is. Als het niet gaat regenen, kan het tekort oplopen tot 170 millimeter. Dat tekort is dan groter dan in recordjaren 2018 (100 millimeter) en 1976 (150 millimeter).
Polen
Ook in Polen kunnen voor het derde opeenvolgende jaar de oogstverliezen in de land- en tuinbouw door aanhoudende droogte groter zijn. Veel Poolse landbouwbedrijven kunnen daardoor in een moeilijke situatie terechtkomen, zei agrarisch analist Mariusz Dziwulski in een interview met het Poolse persbureau PAP.
De droge akkers in Polen zijn vergelijkbaar met de situatie in Oekraiëne en Roemenië, maar liggen er aanmerkelijk slechter bij dan in Oostenrijk en Zwitserland. Roemenië heeft al 50 of 60 jaar niet zo'n zware droogte meegemaakt, zei minister van Landbouw Adrian Oros. Ondanks dat Roemenië een van de agrarische grootmachten van de EU is, is hun landbouwproductie grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden, aangezien in Roemenië maar weinig wordt geïrrigeerd.