Tweede Kamer wijst Mercosur-verdrag af
Naast de vrijwel voltallige oppositie - alleen Wybren van Haga deed niet mee - stemde ook regeringspartij ChristenUnie in met de motie. CU-Kamerlid Joël Voordewind had in februari al laten weten dat zijn partij een handelsverdrag met de Mercosur-landen niet steunt. „Denk alleen al aan de enorme stukken van het Amazone-woud die daar worden gekapt om soja te kunnen telen", schreef hij toen op de CU-site. „Het Mercosur-verdrag zou de export van soja vanuit deze landen een enorme impuls geven en dus de doodsteek betekenen voor het Amazone-woud.“
„Mercosur is van tafel!" twitterde Esther Ouwehand direct na de stemming. „Het tijdperk van vrijhandelsverdragen is voorbij!"
Ratificatie
Vorig jaar juni bereikten de EU en de Mercosur-landen een handelsakkoord dat, volgens de Europese Commissie, de Latijns-Amerikaanse importtarieven voor voedselproducten fors omlaag zou brengen. Het verdrag omvat ook een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling, met onderwerpen als het behoud van het regenwoud en rechten voor werknemers. Europese voedselveiligheidsstandaarden zijn in het verdrag gewaarborgd, stelde de Commissie destijds in een persbericht, en importen moeten blijven voldoen aan de strenge Europese standaarden.
Het verdrag is nog niet ter ratificatie voorgelegd aan de verschillende lidstaten. Dat kan pas als het door juristen is nagekeken, en in de 23 officiële talen van de EU is vertaald; een karwei dat tot twee jaar in beslag kan nemen - het document is meer dan 1.000 pagina’s groot. Naar verwachting begint het ratificatieproces ergens in de tweede helft van dit jaar of in de eerste helft van 2021.