Lemken stopt met productie en ontwikkeling veldspuiten
Dit jaar trekt Lemken de stekker uit haar veldspuitendivisie. Deze tak is niet rendabel te krijgen. Een belangrijke oorzaak hiervan vormen de steeds strengere wettelijke eisen die gesteld worden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze wettelijke eisen verschillen bovendien vaak sterk per land. Dit betekent dat per land/gebruiker de veldspuiten steeds anders moeten worden uitgerust. Dit zorgt voor aanzienlijk hogere ontwikkelings- en productiekosten.
Strengere en versnipperde regelgeving
In een toelichting wijst Lemken-CEO Anthony van der Ley naar de wereldwijd steeds strengere gewasbeschermingsregelgeving die bovendien per land steeds meer versnipperd. „Het gevolg is dat we geen éénduidige en brede productstrategie kunnen ontwikkelen wat leidt tot een verantwoord afzetpotentieel. Een afzet van een dusdanige omvang waarmee we onze kwaliteitseisen kunnen omzetten en tevens de uiteenlopende wensen van de klant kunnen blijven bedienen”, aldus Van der Ley. Voor de toekomst voorziet hij, onder druk van de consument, steeds grotere beperkingen wat betreft de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Afzet
Wat bij de besluitvorming ook een rol heeft gespeeld is het feit dat de omzet van de veldspuitendivisie al jaren achterblijft bij de verwachting die Lemken had toen ze door de overname van RTS-Pflanzenbautechnik in de veldspuitentechniek stapte. Van der Ley: „We hebben geen Lemken waardige afzet in dit productsegment weten te realiseren.”
Historie
In 2005 kocht Lemken de Duitse veldspuiten fabrikant RTS-Pflanzenbautechnik uit Meppen. Daarmee verbrede de machinefabrikant haar programma grondbewerkings- en zaaimachines met veldspuiten. In de afgelopen jaren investeerde Lemken volop in de spuittechniek. Zo werd vijf jaar geleden een nieuw fabriekscomplex in Haren gebouwd. Op een drie hectare groot terrein verrees een productieruimte van bijna 10.000 vierkante meter, een tentoonstellingshal, kantoorruimten en leslokalen. Allemaal gericht op de gewasbescherming. Ook in de ontwikkeling van veldspuiten zelf investeerde Lemken fors. Zo presenteerde ze nog geen half jaar geleden op de Agritechnica 2019 nog haar nieuwe getrokken veldspuit Orion en haar eerste zelfrijdende veldspuit Nova. Vooral de Nova is een opvallende verschijning. Een spuit met een ruime cabine, een veelzijdig verstelbaar chassis, een nieuwe automatische spuitboomgeleiding, tankvolumes van 4.800 tot en met 7.200 liter en werkbreedtes van 24 tot 39 meter. Het besluit van Lemken om eind 2020 te stoppen met de productie en ontwikkeling van veldspuiten komt dan ook totaal onverwacht. Er heeft zich nog geen koper voor de spuitdivisie gemeld. Lemken onderstreept dat de veldspuiten nog gewoon tot het einde van dit jaar besteld kunnen worden en garandeert voor de toekomst ook de onderdelenvoorziening en ondersteuning door de Lemken service
Gevolgen
Het besluit heeft ook consequenties voor de andere bedrijfsonderdelen. Lemken kondigt aan zich nog meer dan in het verleden volledig te gaan toeleggen op werktuigen voor grondbewerking, zaaitechniek en gewasverzorging. De fabrikant signaleert een sterk toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding die wordt gecombineerd met intelligente besturing. Mede in dat kader richt het bedrijfsonderdeel ‘Crop Care’ zich op duurzame oplossingen voor gewasverzorging. Hiertoe heeft Lemken twee jaar geleden de Nederlandse specialist in schoffeltechniek Steketee overgenomen. Volgens de fabrikant ontstaan hierdoor volop mogelijkheden om de mechanische onkruidbestrijding, eventueel in combinatie met precies, selectief bandspuiten of plaats specifiek spuiten (spot-spraying), te gebruiken.
Productielocaties
Op de productielocatie Haren (D), waar Lemken de komende maanden de productie van veldspuiten afbouwt, gaat de machinefabrikant de zaaimachines samenstellen. Door de verplaatsing van deze activiteiten komt in de hoofdvestiging in Alpen extra capaciteit vrij voor de productie van meer grondbewerkingsmachines.