Landbouworganisaties blij met rem op Mercosur-vrijhandel
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond verwacht bij monde van Guus Geurts, coördinator van de landbouwcoalitie waarin de NAV participeert, met name een grote concurrentie van akkerbouw- en vleesproducten die onder veel lagere regels tot stand zijn gekomen, dan waaraan zij moeten voldoen. Zo zijn er vragen bijvoorbeeld bij het versoepelde gebruik van bestrijdingsmiddelen in Brazilië. Een aantal van die middelen is in de Europese Unie verboden.
Voorwaarden
Het is ook één van de zorgen van Keimpe van der Heide, bestuurder van de NAV. „De opzet van huidige handelsverdragen is twintig, dertig jaar oud. Ze moet aan de eisen van de huidige tijd worden aangepast. Dat betekent dat onder andere dezelfde voorwaarden worden gesteld aan een product of proces, waar dat ook gemaakt wordt of plaatsvindt. In de praktijk is dat niet altijd het geval.”
Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-Akkerbouw, is er „niet rouwig om dat het verdrag niet doorgaat.” Hij zag met name problemen op het gebied van suiker. „In het verdrag zijn wij verplicht een bepaalde hoeveelheid suiker te importeren, dat concurreert dus met onze eigen suiker. Daarbij is het de vraag of deze suiker net zo duurzaam geproduceerd is als de onze.”
Kansen
De aangenomen motie biedt ook grote kansen voor de verwerping van CETA in de Eerste Kamer, geeft de NAV aan. „CETA zorgt voor oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, omdat er ook in Canada veel lagere standaarden gelden op gebied van milieu, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en voedselveiligheid.”
Verwerping van de vrijhandelsdeals biedt volgens Guus Geurts „ook kansen op een fundamentele herziening van de huidige WTO-vrijhandelsregels en het EU Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat hier volledig op is afgestemd. Door meer regulering van vraag en aanbod en marktbescherming kunnen ook akkerbouwers eerlijke prijzen krijgen, kan de EU echt overgaan op kringlooplandbouw en kan het GLB veel effectiever worden ingezet om maatschappelijke doelen te behalen.”