Kees Hanse: ‘Snel op zoek naar oplossingen voor droogte in Zeeland’
In een mail naar het waterschap Scheldestromen en de media spreekt Hanse zijn zorgen uit over de droogte en de gevolgen hiervan voor de landbouw. En hij vraagt daarin nadrukkelijk om oplossingen voor de korte termijn. „Er lopen allerlei onderzoeken op de Rusthoeve in Colijnsplaat. Dat is leuk voor de lange termijn, maar de droogte die op ons afkomt, is wel erg hevig.” Dit leidt volgens hem tot grote problemen in Zeeland waar akkerbouwers lang niet overal kunnen beregen of bevloeien met oppervlaktewater. Als algemeen bestuurder van het waterschap vindt hij „dat we alles op alles moeten zetten om op zoek te gaan naar concrete snelle oplossingen. En dit kan alleen als je je kop boven het maaiveld wil steken.”
'Te koop'
Er zijn grote zorgen onder boeren, weet Hanse. Niet alleen over de droogte, maar ook over het feit dat er in delen van Zeeland niet beregend kan worden. „Ik kreeg gisteren een mail van een bezorgde boer op Schouwen Duiveland. Hij stelde dat als deze zomers zo aanhouden er over een jaar of twee jaar bij iedereen een bord in het land staat, met ‘te koop’ erop. Omdat we zo de concurrentieslag niet aan kunnen met streken waar ze wel kunnen beregenen.”
Daarom zijn er voor de korte termijn oplossingen nodig. Het waterschap Scheldestromen heeft hiervoor onder meer gekeken naar het aanvoeren van zoetwater via een pijpleiding vanuit het Volkerak Zoommeer, via de Grevelingendam (ongeveer 3 km) naar Schouwen- Duiveland. Hanse wil van het waterschap weten of er concrete gesprekken zijn gevoerd met de gemeente Schouwen-Duiveland en Agrarische Schouwen Duiveland over de aanleg van een pijpleiding.
Volkerak Zoommeer niet verzilten
Een andere optie zou volgens hem zijn het zoet houden van het Volkerak Zoommeer. Dit meer staat op de nominatie om te verzilten na 2030. „Na drie droge zomers moet de discussie hiervoor opnieuw worden gevoerd, ook de natuur staat niet te springen bij deze verzilting plannen”, meent Hanse.
Het waterschap Scheldestromen kan desgevraagd nog geen inhoudelijke reactie geven op de vragen van Hanse.
ZLTO-akkerbouwvoorman Hendrik Jan ten Cate stelde recent op Akkerwijzer dat de droogte duidelijk maakt dat er een landelijk plan moet komen voor de opvang van zoet water. „Er komt genoeg zoetwater ons land binnen via de Rijn. Hoe houden we dat vast en hoe krijgen we het op de juiste plek.” Sinds de droogte in 2018 slaat de landbouw al op de trom bij overheden, en Ten Cate is dan ook blij dat er langzaam maar zeker wat gebeurt. Een voorbeeld hiervan is het deltaplan zoetwater van de provincie Zeeland. Maar, weet hij ook, dit zijn oplossingen voor de langere termijn. „Dat helpt niet voor de droogte nu.”