Sensus onderzoekt nieuwe toepassingen cichorei-ingrediënten

Sinds 2018 participeert Sensus in het Europese CHIC project. Dit project stelt zich tot doel om, met behulp van nieuwe veredelingstechnieken, van cichorei een multi-ingrediënten bron te maken. Naast inuline bevat cichorei namelijk ook terpenen. Deze geven cichorei zijn typische bittere smaak. Deze terpenen beschermen de plant tegen schimmels, bacteriën en andere plagen. Ook buiten de plant zijn deze terpenen actief. En dat maakt ze juist interessant. Op basis hiervan wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de toepassing van deze terpenen als ontstekingsremmers en medicijnen tegen kanker.
Veredeling
Het veredelen van cichorei is een lastig en langdurig proces. Om dit proces te bespoedigen wordt gebruik gemaakt van nieuwe veredelingstechnieken, zoals CRISPR-Cas9. In het CHIC project worden vier verschillende CRISPR-Cas9 technieken toegepast met verschillende mate van verandering van het cichorei DNA. De techniek selecteert het reeds aanwezige cichorei-DNA dat verantwoordelijk is voor bepaalde gewenste eigenschappen van de plant.
Eerste resultaten
Inmiddels is het binnen het CHIC-project gelukt om cichorei te maken die in veel mindere mate inuline tot suikers afbreekt bij veranderende externe omstandigheden, bijvoorbeeld bij invallende vorst. Daarnaast is er een variant gemaakt die meer nadruk legt op de aanmaak van specifieke terpenen. Om echter een nieuwe cichorei variant volledig te benutten moet een bijbehorend proces worden ontwikkeld waarbij beide ingrediënten (inuline en terpenen) optimaal gewonnen kunnen worden. Op kleine schaal heeft Sensus inmiddels een aantal processen getest die zowel de terpenen als de inuline met een zo hoog mogelijke opbrengst kunnen winnen uit reguliere cichorei. Daarnaast ondersteunt Sensus de andere onderzoeksvragen en legt contacten met belanghebbenden in dit project, zoals bijvoorbeeld de cichoreitelers en afnemers van inuline.
Perspectief cichorei
Volgens Sensus levert dit Europese project een bijdrage aan de ontwikkeling van de cichorei en de cichoreiteelt en zorgt het zo voor extra perspectief van deze teelt voor de toekomst.
Video's
Video’s van dit project zijn hier te zien:
https://www.youtube.com/watch?v=FgXKE9u17CM&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=173CN_UJJGk&feature=youtu.be