NAV zet in op normaal inkomen en langetermijnstrategie
Dat blijkt uit de visie ‘Genoeg is beter 2.0’, het toekomstdocument van de NAV dat vandaag wordt gepresenteerd.
De NAV heeft sinds haar oprichting in 1993 de visie ‘Genoeg is beter’. De laatste keer dat een toekomstvisie naar buiten werd gebracht, was in 2016, voor de verkiezingen van 2017. Aanleiding om nu met een nieuw document te komen is „het feit dat vooral ook buiten de landbouw iedereen een mening heeft over de landbouw en ideeën presenteert zonder uitwerking”, schetst het rapport. In plaats van af te wachten welke maatregelen er komen, wil de NAV „vanuit het boerenbedrijf kijken wat mogelijk én renderend is.”
Eén van de speerpunten is een „normaal, subsidie-onafhankelijk inkomen”, gaf voorzitter Teun de Jong vorige week al aan. Akkerbouwers moeten een ‘normaal’ inkomen uit de markt kunnen halen, aldus de NAV. Feit is dat hun producten op de wereldmarkt verkocht worden tegen wereldmarktprijzen. Daar heeft de Nederlandse akkerbouwsector last van. Voor een goed inkomen zijn kostprijsdekkende prijzen nodig. Dat kan door niet meer te produceren dan nodig is. Dat werkt echter niet „als tegelijkertijd producten die met minder eisen en voor een lagere prijs worden geteeld vrij de EU en Nederland binnen kunnen komen.”
Gelijk speelveld
De NAV pleit dan ook voor importtarieven op producten die ook in Nederland geteeld kunnen worden. Dat betekent ook dat de Akkerbouwvakbond ervoor pleit landbouw en voedsel buiten vrijhandels-accoorden te houden. Ook het speelveld binnen de EU moet gelijk worden, zonder „nationale kop” van subsidies of eigen regelgeving bovenop EU-beleid. Anderzijds verwacht de NAV dat industrie, retail en consument zich bewust zijn van de hoge kwaliteit van Nederlandse producten waardoor de teler meer voor zijn product kan krijgen. „De landbouw heeft een gewaardeerde positie in de maatschappij”, aldus de NAV. Om dat te bereiken zet de vakbond ook in op onderwijs. Helder en modern lesmateriaal op lagere en middelbare scholen is nodig, bezoek aan boerenbedrijven wordt verplicht, is de wens van de NAV.
Het is voor die boeren wel van belang dat zij weten waar zij op de middellange en lange termijn aan toe zijn. Dat vraagt om een consistente meerjarige visie op landbouw en voedselvoorziening. De NAV pleit voor heldere, compacte en niet-tegenstrijdige regelgeving. In te zetten beleid wordt steeds getoetst op alle doelen die de NAV overkoepelend heeft gesteld: voedselproductie, milieu, klimaat, biodiversiteit en inkomen. Als wordt afgestapt van „one-issue management” wordt voorkomen dat een regel voor het ene doel positief uitpakt, maar voor een ander nadelig werkt.
Overleg
De toekomstvisie, die ook export, duurzaamheid, teelt en bouwplan en ideeën over keten en maatschappij bevat, kwam de afgelopen winter tot stand in overleg met leden en besturen van de NAV. Vorige week werd de visie op het ministerie van LNV aangeboden aan minister Schouten. Vanmiddag wordt het rapport, online, gepresenteerd aan de leden en wordt verdere uitleg gegeven.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel