Droogte bedreigt graanoogst Roemenië
Vorige week bevestigde minister van landbouw Adrian Oros dat ongeveer 1,3 miljoen hectare land, of ongeveer 45 procent van de in de herfst ingezaaide gebieden, is getroffen door droogte. Temidden van de vrees dat de nationale graanvoorraden dit jaar klein zullen zijn, dreigde de Roemeense regering de export naar niet-EU-landen stop te zetten, maar moest dat onder druk van Brussel weer intrekken.
Het maïs-areaal in Roemenië blijft stabiel op 2,65 miljoen hectare en de Amerikaanse onderzoekers van het USDA verwachten een lichte daling van de Roemeense productie tot 14 miljoen ton. De gerstproductie zal naar verwachting met 3 procent afnemen tot 1,55 miljoen ton. Gerst is vooral een exportgewas in Roemenië.
Graanverkoper
Volgens Roemeense deskundigen is meer dan 30 procent van de in de herfst gezaaide granen verloren gegaan in als gevolg van droogte. In sommige gebieden is vrijwel de hele oogst vernietigd en zelfs voor de in het voorjaar gezaaide planten zijn er aanzienlijke risico's zijn als deze droogte aanhoudt.
Roemenië, de op één na grootste graanverkoper onder de landen van de Europese Unie, is samen met Frankrijk en Rusland een belangrijke exporteur van granen naar het Midden-Oosten, met Egypte als belangrijkste afnemer. De tarwe-productie van Roemenië zal dit jaar naar verwachting sterk dalen als gevolg van de droogte, maar de exporteur aan de Zwarte Zee zou nog steeds genoeg overschotten moeten hebben voor aanbod aan Egypte, zeiden boeren en experts deze week.