Méér organische stof en een groot dilemma
Méér organische stof en een groot dilemma
Wil je méér of mínder organische stof in je bodem? De meeste boeren streven naar méér organische stof. Vandaar de belangstelling voor compost, strorijke mest en de massale inzet van groenbemesters. Het opbouwen van organische stof geeft veel voordelen. De bodem kan meer vocht vasthouden, wordt beter bewerkbaar, het bodemleven neemt toe en daarmee ook de bodemweerbaarheid. Het milieu profiteert mee door het vastleggen van koolstof uit CO2 in de wortels.
Maatregelen voor het opbouwen van organische stof
Er zijn veel maatregelen die het vastleggen van koolstof bevorderen. Ingrijpende maatregelen zijn het verruimen van het bouwplan, of het kiezen voor Niet Kerende Grondbewerking.
Een goede maatregel die door vrijwel iedereen wordt toegepast is de inzet van groenbemesters. Logisch want dit is een vrij eenvoudige, goed renderende mogelijkheid die bovendien mee kan tellen als vergroeningsmaatregel in het GLB. In de praktijk worden groenbemesters op meerder manieren geteeld. Zo kan je ervoor kiezen om deze in de winter te laten staan en in het voorjaar te bewerken. En kan je kiezen voor een enkelvoudige groenbemester of voor een groenbemestermengsel. Beide hebben gevolgen voor de opbouw organische stof.
Groenbemestermengsels zorgen voor meer organische stof
Groenbemestersmengsels kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw van organische stof. Mengsels zijn samengesteld uit verschillende plantensoorten die elkaar versterken in hun groei. Volgens het Handboek Groenbemesters van WUR leveren mengsels meer biomassa en meer organische stof dan enkelvoudige groenbemesters. DSV zaden heeft verschillende TerraLife® mengsels ontwikkeld uit deze verschillende plantensoorten. In een mengsel versterken de planten elkaars groei. Des te soortenrijker een mengsel is, des te hoger het opbrengstverschil.
Verschil organische stof en actieve organische stof.
Niet alle organische stof in de bodem is hetzelfde. Er zijn bodems in Nederland met een hoog organische stofgehalte die toch als arm worden gezien. Dit is ver doorverteerde inactieve organische stof. Hierin is weinig bodemleven actief. Een ander deel is actieve organische stof. Dit zijn gewasresten en nog niet volledig verteerde organische stof. Hier vindt nog veel afbraak plaats waarbij het bodemleven een handje helpt. Deze actieve organische stof voedt het bodemleven en ondersteunt de bodemweerbaarheid.
Actieve organische stof helpt om de bodemweerbaarheid te verbeteren
Ondanks de voordelen worden er op lichtere gronden in Nederland niet altijd gebruik gemaakt van groenbemestermengsels. Het belangrijkste argument hiervoor zijn parasitaire aaltjes. In groenbemestermengsels kunnen waardplanten aanwezig zijn. Juist op de gronden waar het actieve organische stofgehaltes laag is, zijn de aaltjes een belangrijke issue in de bedrijfsvoering. De reden hiervoor is verklaarbaar. Des te armer de grond, des te minder vijanden voor de parasitaire aaltjes en hoe kwetsbaarder de planten die er groeien. Bij gronden met een laag gehalte aan actieve organische stof zie je hierdoor dan ook vaak een hogere aaltjesbesmetting. Daar waar het actieve organische stofgehalte hoger is, is de impact van deze parasitaire aaltjes minder. Vandaar een duivels dilemma bij de keuze van de groenbemester.
Bouwplan begint met groenbemester
Het inzetten van groenbemestermengsels heeft veel voordelen. Op de lange termijn zorgen de hogere organische stofgehaltes juist voor lagere aaltjesdruk en hogere gewasopbrengsten. Pas daarom ook mengsels toe voor teelten waarbij parasitaire aaltjes geen rol spelen. Gebruik een enkelvoudige groenbemester zoals Japanse haver of een resistente bladrammenas als deze aaltjes wel een probleem zijn. DSV zaden heeft hiervoor een aantal EasyGreen groenbemesters.
Voor een maximale opbouw van organische stof en bescherming van de bodem laat je de groenbemester zo lang mogelijk staan. Liefst de hele winter. Dit vergt wel extra aandacht in het voorjaar als je een fijn zaaibed wil bereiden. Ook de aanwezigheid van parasitaire aaltjes kan een reden zijn om de groenbemester eerder te bewerken.
Samenvattend
Om het organische stofgehalte in de bodem te laten stijgen is een mix van meerdere maatregelen gewenst. Het gebruik van groenbemestermengsels is een relatief eenvoudige maatregel. Het is wel verstandig om deze groenbemester zorgvuldig in het bouwplan in te passen. Voor een goed advies kan je altijd contact opnemen met een van de adviseurs van DSV zaden.