AgriFacts: ‘Natuurmonumenten schuift verantwoordelijkheid voor rapport bestrijdingsmiddelen af’
Bij een onderzoek in vier Natura 2000 gebieden in Drenthe zijn 31 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en afbraakproducten gevonden door het burgerinitiatief Meten=Weten. Het rapport van opdrachtgever Natuurmonumenten, Meten=Weten en het Drents Landschap leidde tot veel commotie. Grootste pijnpunt in het rapport is de vraag wie verantwoordelijk is/zijn voor de gevonden stoffen.
Verkeer en industrie
In het rapport en vooral in de verklaring van Meten=Weten wordt met een grote beschuldigende vinger gewezen naar de landbouw, als zijnde de grote bron van de vervuilingen. Maar dat is onterecht, gaf duurzaamheidsmanager Eric Kiers van BASF eerder aan op Akkerwijzer. „Ruim 63 procent van de gevonden stoffen is niet landbouw gerelateerd.” Stichting AgriFacts stelde vervolgens op basis van eigen onderzoek dat niet de landbouw, maar het verkeer en de industrie de grootste vervuilers zijn van Natura 2000 gebieden in Drenthe. „In zijn rapport heeft Natuurmonumenten emissies uit verbrandingsprocessen (verkeer, energie) aangezien voor bestrijdingsmiddelen”, aldus STAF.
Volgens directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten ontkent de hoofdonderzoeker het eens te zijn met de bevindingen van STAF, zo laat hij de stichting in een schriftelijke reactie weten. Ook zegt Van den Tweel niet opzettelijk te hebben verwezen naar de landbouw. STAF concludeert dat het rapport van Natuurmonumenten daartoe wèl aanleiding geeft.
Op Akkerwijzer liet de vereniging Natuurmonumenten middels woordvoerder Fred Prak weten zich te distantiëren van polarisatie rond het rapport over de vondst van bestrijdingsmiddelen in Drentse natuurgebieden. Ook het persbericht van Meten=Weten met daarin beschuldigingen richting alleen de landbouw is voor rekening van het burgerinitiatief zelf, zei Prak, woordvoerder van Natuurmonumenten voor Noord-Nederland.