Eerste Opperdoezers iets later dan normaal geoogst
Het rooien van de Opperdoezers gebeurt meestal met de hand omdat deze aardappel aan het begin van de zomer nog een gevoelige schil heeft. De Opperdoezer Ronde kan met schil en al gegeten worden en is bij kenners enorm populair. Dat is mede te danken aan de zavelgrond om en nabij het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes.
De oogst is dit jaar iets later dan normaal. Als gevolg van een koudeperiode in februari hebben de telers hun aardappelen iets later gepoot. Naar verwachting bedraagt de oogst dit jaar zo’n 1 miljoen kilo.
De Noord-Hollandse aardappel is de enige met een ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’ die wordt toegekend aan bijzondere, streekgebonden producten. De aardappel mag alleen geteeld worden op circa 100 hectare rondom het dorp Opperdoes. Vanaf begin juli is de Opperdoezer verkrijgbaar bij supermarkten en groentespeciaalzaken. In totaal zijn er 15 telers die tot en met augustus deze zomeraardappel rooien.