Onderzoek naar weerbare lelie kent veel uitdagingen
De lelies komen voorzichtig op, op de humeuze gronden van het proefveld van Stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) in het Drentse Vledder. Het is kurkdroog, de beregeningsinstallatie maakt overuren, vertelt Dirk Osinga, secretaris/penningmeester van ROL. „We weten uit eerdere proeven dat we met minder middelen toekunnen om toch een goede opbrengst te halen. En we weten dat er grote rasverschillen zijn en ook verschillen tussen de groepen. In deze proeven zoeken we de grens op hoe ver we kunnen gaan en met welke soorten.”
Grote politieke en maatschappelijke druk
Er is een grote politieke en maatschappelijke druk om de bollen met minder middelen te telen, legt Osinga de achtergrond van het onderzoek uit. „Wij hopen met de proef te laten zien wat wel en niet haalbaar is, zowel op teelttechnisch als economisch vlak.”
Voor de proef zijn drieduizend bollen geplant van twaalf weerbare en drie vatbare lelie soorten. Ook is gekeken naar spreiding in kleur. Een student van Hogeschool Van Hall Larenstein heeft in opdracht van ROL en adviesbureau Delphy een inventarisatie onder lelietelers en toeleveranciers uitgevoerd naar de vatbaarheid van het leliesortiment voor aaltjes, schimmels en virus.
Lees het volledige achtergrondartikel in het vakblad Akkerwijzer dat afgelopen week is verschenen
Tekst: Agrio
Beeld: Susan Rexwinkel