'Massa's organische stof met Orgamax'
Vader Koos en zonen Gijs en Max Sturm zijn niet bang om een keer iets nieuws uit proberen. Als deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) kijken ze al jaren naar de mogelijkheden van variabele bemesting, plaatsspecifiek aardappels planten en onkruidbestrijding op basis van dronebeelden.
Ook bij de inzet van groenbemesters slaan ze makkelijk een nieuwe weg in. De teelt van groenbemesters – jaarlijks op bijna de helft van het areaal – is sowieso een serieuze zaak op het 160 ha grote akkerbouwbedrijf. “Overal waar het past in het bouwplan, zaaien we een groenbemester”, verklaart Koos. “En we zien het als een uitdaging om die onder te werken zonder het gebruik van glyfosaat.”
Prima beworteling
LG Orgamax deed in 2018 z’n intrede nadat Koos de groenbemester had gezien op een demoveld van Van Iperen. “Dat is een goeie, zei hij toen hij thuiskwam”, lacht Gijs. “Pa was vooral onder de indruk van de beworteling.” Koos bevestigt: “Ze hadden er profielkuilen gegraven waarin je prachtig kon zien hoe breed en diep het mengsel wortelt. Dat zag er heel goed uit.”
Ook in hun eigen teelt hebben de Sturms de indrukwekkende beworteling later met eigen ogen waargenomen. En mede dankzij de zonnebloemen staat er ook bovengronds een forse groene massa. “Ze kunnen wel anderhalve meter hoog worden."
Elke component z’n functie
Naast de organische stof en beworteling vinden de Sturms ook de grondbedekking belangrijk. De akkerbouwers experimenteren met overwintering van groenbemesters en dan is een goede grondbedekking een belangrijke eigenschap. Koos: “Elke component in Orgamax heeft een functie: de gele mosterd zorgt voor snelle grondbedekking, de zonnebloemen wortelen diep en geven veel massa en de Japanse haver groeit lekker lang door.”
Max vult aan: “Een mengsel is ook beter voor de biodiversiteit. En als de zonnebloemen in bloei komen, is dat een prachtig gezicht. Maar dan moet je wel voor half augustus zaaien. En op tijd klepelen, want je wilt natuurlijk niet dat de zonnebloemen zaaien.”
Makkelijke groenbemester
Naast de mogelijkheden voor overwintering onderzoeken de Sturms ook welke bewerking een groenbemester in het najaar nodig heeft. Max: “Bij Orgamax hangt het een beetje af van het volggewas. Er is altijd een kleine kans op opslag, bijvoorbeeld als je geen vorst krijgt. Wij zaaien de Orgamax na de tarwe op een perceel waar het jaar erop peen komt. Dan heb je genoeg mogelijkheden om eventuele opslag aan te pakken. En na het klepelen in de herfst wordt de groenbemester ook altijd bewerkt met de schijveneg. Maar je kunt hem natuurlijk daarna ook onderploegen. Het is gewoon een makkelijke groenbemester.”