Fotoserie: Wolkbreuk boven Walcheren: „Je krijgt echt alles of niks”
Tijdens de wolkbreuk wist Cevaal, die samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf heeft, wel hoe laat het was. „Deze regio was één grote rode vlek op het weerbericht.” Het water stond tot bijna aan de bovenkant van de aardappelruggen. Gisteravond is hij geulen gaan graven om het water zo snel mogelijk van het land te krijgen. Na de regen van vannacht was hij er om zes uur vanochtend al weer om extra geulen te graven en om de oude uit te diepen. „De grond kan wel wat hebben, maar niet zoveel in zo’n korte tijd”, zegt de Zeeuwse akkerbouwer. „Het water stroomt naar de laagste punten, dus daar heb ik de meeste greppels gegraven. Ik hoop dat het vanavond weg is.”
Waar hij nog het meest bang voor is, is dat het volgende week weer droog en warm wordt. „Dan slaat de grond dicht en wordt het zo hard al beton.”
Lees verder onder de foto
Het is heel zuur, deze zware bui, vindt hij. Het was namelijk ontzettend droog in grote delen van Zeeland, waardoor de jonge gewassen grote moeite moesten doen om boven te komen. „De gewassen staan net boven, er is veel verdroogd. Sommige boeren hebben overgezaaid vanwege de droogte. En nu dit. Je krijgt echt alles of niks.”
Ook op percelen in de regio is de overlast groot. „De suikerbieten verderop, bij de buren staan de witlofbedden helemaal vol water, en alle uien, bieten en aardappelen in de buurt… overal is water.”
Lees verder onder de foto
Volgens Weer.nl heeft de wolkbreuk gezorgd voor een nieuw record in Vlissingen. Nog niet eerder sinds de metingen viel hier in één etmaal 100 mm. Dergelijke wolkbreuken zijn volgens Weer.nl een gevolg van onstabiele lucht. Hierdoor vormen zich stapelwolken die kunnen doorgroeien tot enorme buienwolken met veel waterinhoud. Doordat er niet veel wind staat, kunnen deze ‘volle, dikke zomerbuien’ op die plaatsen waar ze zijn ontstaan ter plekke al hun water ‘lozen’. Bij dit type buien kan het een paar kilometer verderop minder regenen of zelfs helemaal droog zijn, aldus Weer.nl.