Droogte drukt opbrengst graszaad, kwaliteit kan nog meevallen
Dat is het beeld dat zaaizaadfirma’s hebben. Er is een verschil in de stand van de gewassen, geven teeltbegeleiders aan. Wim Remijn van DLF: „Percelen die in september gezaaid zijn, gingen goed de winter in. Oktoberzaai was al slechter en dat graszaad stond er minder op dit voorjaar. Nog niet zorgwekkend.” Zorgelijk werd het pas toen de droogte intrad en er langdurig een schrale wind opstak. Veel van het gras is verdroogd en „ging nog net niet dood.”
Remijn verwacht dan ook 10 tot 15 procent opbrengstderving. De regen van de afgelopen dagen, of het beregenen eerder, is nog wel van invloed op ontwikkeling en zaadvulling, maar „het aantal stengels neemt niet meer toe en dat is gewoon te laag.” Over de kwaliteit van het zaad is hij, gegeven de omstandigheden, voorzichtig positief. „Er is in kilo’s te weinig, maar de kwaliteit kan nog wel eens meevallen.”
Onkruiddruk
Dat is ook de verwachting van Vincent Enting van VandinterSemo. Op goede gronden die tijdig ingezaaid konden worden en die waar mogelijk beregend zijn, verwacht hij nog niet zoveel problemen. Maar veel percelen „staan er dun op. Geen dicht gewas is geen kilo’s,” is de simpele conclusie van de teeltspecialist. Dat hij ondanks de problemen inzet op een gemiddelde kwaliteit van het zaad heeft niet alleen te maken met de recente regen, maar ook met de onkruiddruk. „Die was door de droogte matig en dat zie je nu terug.”
Het beeld bij Barenbrug is niet veel anders. „De vroege soorten als roodzwenk, veldbeemd en rietzwenk staan er echt minder bij”, geeft adviseur Siebert Sattler aan. „Normaal moet het gewas om deze tijd gewoon dichtliggen, nu kun je er nog makkelijk doorlopen.” Hij verwacht dan ook een 10 tot 20 procent lagere opbrengst ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. „En daar zitten al twee droge, zuinige jaren bij.” De regen van de afgelopen dagen maakt wellicht nog wat goed in de zaadvulling, geeft Sattler aan, ook van de latere rassen. „Met name engels raai is wat robuuster en kan nog profiteren. Hopelijk komt de regen, met name voor het zuiden, nog niet te laat.”
Noord en zuid
Het noorden kan ook wel water gebruiken, maar staat er in de waarneming van Sattler toch wat beter bij. Enting kan dat beamen: „Het lijkt wel of percelen de laatste dagen wat naar je toekomen. Als de hele oogst achter de rug is, denk ik uiteindelijk dat het verlies beperkt blijft tot zo’n 10 procent.”