Eerste vergelingsziekte gesignaleerd
Planten met vergelingsziekte kunnen solitair voorkomen op een bietenperceel of in scherp afgeronde ronde plekken. In het begin worden de planten lichter van kleur en vervolgens kleuren zij geel. Het schadebeeld lijkt dan sterk op magnesiumgebrek, aldus IRS.
Bij vergelingsziekte zijn de aangetaste bladeren echter dikker en brozer dan bij magnesiumgebrek, en ze voelen leerachtig aan. Bij planten die zijn aangetast door vergelingsziekte, kleuren alleen die bladeren geel, die jonger zijn dan het blad waarop de infectie heeft plaatsgevonden. Zo is te herleiden wanneer de infectie heeft plaatsgevonden.
In veel percelen zullen planten met vergelingsziekte zichtbaar zijn. Met het uitvoeren van bespuitingen is het namelijk niet haalbaar om infecties helemaal te voorkomen. De bespuitingen zorgen er alleen maar voor dat de plekken met vergelingsziekte relatief klein blijven, doordat bladluizen zich dan niet vermenigvuldigen en verspreiden.
Bladluizen tellen
Op dit moment wordt de schadedrempel van groene perzikluizen overschreden als er meer dan vijf groene perzikluizen per 10 planten aanwezig zijn. Op veel percelen zijn er voldoende natuurlijke vijanden aanwezig om de bladluizen onder de schadedrempel te houden. IRS adviseert wel om tot half juli wekelijks de bladluizen te blijven tellen, ook op aangetaste planten. Die trekken meer luizen aan dan onbeschadigde planten.