Droogte drukt cichorei in de min
Dat is de verwachting van René Schunselaar, manager Agro bij Sensus, de nederlandse verwerker van cichorei. Met name de combinatie van een nat voorjaar met de daaropvolgende droogte zorgden voor een moeizame start van het seizoen. „Niet of moeizaam geploegde kleigrond heeft niet kunnen verweren omdat er geen vorst is geweest. In het voorjaar is deze grond kapotgeregend en nog iets verweerd. Te weinig om goed te kunnen bewerken.”
De klap kwam met de droogte die volgde. Op de kleipercelen veranderde de bovenlaag in beton zodat zaaien - in april - veel voorbewerking en inzet vroeg. Op zandgronden ontstond al snel stuifschade. De opkomst van het gewas is „hier en daar dan ook compleet mislukt”, geeft Schunselaar aan. Op andere percelen ziet hij een zeer onregelmatige stand. Ook signaleert hij „twee-, soms driewassigheid.”
Achterstand
De manager wil geen cijfers of percentages noemen, maar dat 2020 geen goed seizoen is, is duidelijk. De achterstand die er is, wordt volgens hem niet meer ingelopen. „Augustus en september zijn de groeimaanden voor cichorei, dan kan het nog wat bijtrekken. Maar in september begint de verwerking ook.” Vandaar dat de manager inzet op een niet meer dan gemiddelde opbrengst, „uiteraard op de percelen die nog meedoen.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel