“Monitoring insecten in kool belangrijker dan ooit.”
Monitoring belangrijk
“Je moet er direct vanaf het begin bovenop zitten.” Jelle Westerlaken is resoluut. De Crop Advisor van Syngenta Crop Protection kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede monitoring komend seizoen is om problemen met insecten te voorkomen.
“Door het wegvallen van de zaadcoating missen we de vertrouwde bescherming aan het begin van het seizoen. Telers kunnen nog wel ingrijpen maar de mogelijkheden zijn beperkt. De middelen die nog zijn toegelaten hebben vaak een gelimiteerd aantal toepassingen. Telers moeten dus heel goed nadenken wanneer ze hun kruit verschieten.”
Nieuw hoofdstuk
Westerlaken denkt dat het vooral bij de bodeminsecten en koolvlieg spannend kan worden. “We zijn gewend geraakt aan de brede werking van Cruiser. Nu dat middel is weggevallen, zullen de populaties bodeminsecten gaan groeien. Maar we weten niet hoe snel dat gaat. Monitoring en bodemkennis zullen nog belangrijker worden. We staan wat dat betreft aan het begin van een nieuw hoofdstuk bij de gewasbescherming in kool.”
Zorgen voor een vlotte weggroei wordt volgens Westerlaken belangrijker dan ooit. “Het plantgoed moet in topconditie zijn op het moment van planten. Dus de juiste hoeveelheid vocht op de trayplaat is belangrijk; ook beregenen na het planten zal vaak nodig zijn.” Eenmaal geplant is het zaak om het gewas goed te volgen. Westerlaken: “Controleer regelmatig op gewas schade; de teler zal echt op de hurken moeten want het is vaak lastig te zien. De perceelhistorie vertelt je soms ook al of je problemen kunt verwachten. Ook plantuitval kan een signaal zijn. Dat wil je zoveel mogelijk voorkomen om een homogeen gewas te houden.”
Plakvallen
Voor de vliegende insecten als koolmot, koolvlieg en thrips adviseert Westerlaken telers om met plakvallen te werken. Ze worden ook wel feromoonvallen of Delta vallen genoemd. “Als het plantgoed nog een poosje op het erf verblijft, zou ik daar al een plakval bij plaatsen”, suggereert de teeltadviseur. “En inspecteer de trayplaten ook goed. Het is namelijk niet ondenkbaar dat je bij het planten al eitjes verspreidt.” Voor de plaats van een plakval op het perceel gaat Westerlaken’s voorkeur uit naar een ‘verdachte’ plek. ”De meeste telers weten wel ongeveer waar ze problemen kunnen verwachten”, aldus Westerlaken. “Volg zeker ook de waarschuwingssystemen en controleer zelf je gewas op een vroege aantasting. Op tijd beginnen is de boodschap!”