Zware buien maken nog geen einde aan de droogte
Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt circa 166 mm. Door de neerslag van de afgelopen dagen is het neerslagtekort iets afgenomen, maar het zal de komende twee weken weer toenemen. Veel zon, de tropische temperaturen van 30 graden en meer en de droge oostenwind zorgen ervoor dat het neerslagtekort de komende dagen snel oploopt. Per dag is dit ongeveer 5 tot 6 millimeter.
Recordjaar 1976
Het neerslagtekort is nu vergelijkbaar met recordjaar 1976, meldt Weeronline. Vanaf komend weekend wordt het licht wisselvallig met elke dag kans op enkele buien. Het neerslagtekort blijft dan waarschijnlijk oplopen, maar niet zo snel als nu. In 1976 was dat wel anders en daarmee lijkt het erop dat dit jaar na deze week niet langer droger of vergelijkbaar is met recordjaar 1976. Wel blijft 2020 voorlopig behoren tot de droogste jaren ooit.
De regen heeft de grondwatersituatie in Oost- en Zuid-Nederland enigszins verbeterd, maar de effecten zijn nog steeds merkbaar. In deze gebieden kan geen water vanuit de rivieren worden aangevoerd en is er sprake van verminderde gewasopbrengsten in de landbouw en schade aan natuur. De komende tijd zal de watervraag door het groeien van de gewassen toenemen. De drinkwatersector heeft geen knelpunten met de drinkwaterproductie.
Waterstand in de Rijn
De afvoer van de Rijn is door de regen die vooral in het buitenland viel de afgelopen week wel flink gestegen richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar, voegt LCW daar aan toe, voor komende week wordt weer een daling verwacht. De waterstand van de Rijn blijft gezien de tijd van het jaar boven het kritieke punt. Er is volgens LCW voldoende afvoer om aan de watervraag te voldoen in de gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is.
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling stelt een droogtemonitor op wanneer er sprake is van een (dreigend) watertekort of droogte, waarin de huidige situatie en de verwachtingen worden beschreven voor een eventueel watertekort of droogte. De informatie is gebaseerd op gegevens van waterschappen, KNMI en Rijkswaterstaat. is.