Satellieten gaan Breeders Trust helpen bij controle op teelt licentierassen

In de proeffase wordt gekeken naar vijf rassen. „Rassen waarvan wij de risico’s op verkeerd gedrag het grootst achten”, zegt Staring. Wanneer dat goed lukt, wordt snel verder opgeschaald. In deze eerste fase kijkt Breeders Trust vooral naar de specifieke raskenmerken. „Daarbij houden we natuurlijk ook rekening met de verschillende groeiomstandigheden en bodemsoorten.” Het systeem is zelflerend dus de resultaten zullen steeds betrouwbaarder worden, zegt de directeur. Hij verwacht dat deze techniek binnen drie jaar volleerd is om in gebruik te nemen.
Uiteindelijk zal deze vorm van rasherkenning als één van de handhavingsinstrumenten in de gereedschapskist van Breeders Trust worden. „Het zal ons zoekwerk naar illegale vermeerdering en afdragen van royalty’s efficiënter maken en een completer beeld opleveren voor onze kwekers die uiteraard graag willen voorkomen dat hun rassen door anderen misbruikt worden.”
„We weten precies op welke coördinaten welke rassen zijn geteeld.”
Breeders Trust is opgericht om als handelshuizen gezamenlijk krachtiger te kunnen optreden tegen oneerlijke productie en handelspraktijken van mondiaal opererende malafide bedrijven die de gehele sector in diskrediet brengen. Om de handhaving in de toekomst efficiënt te kunnen verrichten is het belangrijk om met dit soort interessante technologieën aan de slag te gaan, aldus Staring. Dankzij satellieten en de techniek van Geo4A kan Breeders Trust elk perceel aardappelen in beeld brengen. „We weten precies op welke coördinaten welke rassen zijn geteeld.”
Staring verwacht ook met terugwerkende kracht de illegale teelt van aardappelen te kunnen aanpakken. Hij heeft nog niet in beeld of er een verjaringstermijn zit op deze aanpak.