Nieuw praktijknetwerk akkerbouw volgt Veldleeuwerik op
Kwartiermaker Matthé Elema mag opnieuw aan de bak. Samen met BO Akkerbouw en het ministerie van LNV gaat hij een plan van aanpak opstellen voor een nieuw praktijknetwerk van akkerbouwers als onderdeel van de kennisinfrastructuur.
Stimuland
Er wordt op twee sporen ingezet. Voor de korte termijn (tot zomer 2021) komt er voor elke telersgroep binnen het oude Veldleeuwerik-netwerk een bijdrage van maximaal 4.000 euro. In totaal gaat het om 100.000 euro als bijdrage vanuit het ministerie van LNV. Stichting Stimuland gaat de groepen het komende jaar begeleiden: voor praktische vragen of de aanvraag van de bijdrage kunnen telers aankloppen bij dit bureau. Stimuland zal met de telers ook bespreken hoe zij het vervolg zien na de zomer van 2021.
In zijn eerste rapport had Elema echter gevraagd om een bijdrage van 200.000 euro. Dit bedrag is volgens directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw inderdaad toegezegd door het ministerie. „Schouten heeft ja gezegd tegen het advies van Elema. Maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt over die tweede 100.000 euro.” De inzet van Hoogendijk is dat deze tweede ton volledig ter beschikking wordt gesteld aan het nieuwe netwerk. „Er hoeft geen cent naar BO Akkerbouw. Wij willen het netwerk alleen faciliteren op verzoek van de sector.”
Onderzoeksvraagstukken
Voor de langere termijn willen BO Akkerbouw, LNV en Elema een nieuw en breder kennisnetwerk opzetten. Hoogendijk denkt hierbij vooral aan de wereld van het agrarisch onderzoek. „Telers kunnen dan meedraaien in onderzoeksvraagstukken. Stel er komt een onderzoek over klimaatadaptatie, dan kunnen geïnteresseerde telers of telersgroepen daaraan deelnemen. Omgekeerd kunnen telers kunnen ook meedenken over de te onderzoeken thema’s.”
Hoogendijk hoopt dat er op deze manier een verbreding en verdieping van het bestaande kennisnetwerk in de akkerbouw ontstaat. „De telersgroepen zijn nu meer eilandjes met een bottom-up aanpak: ze pakken op wat ze zelf willen aanpakken en de opgedane kennis wordt niet altijd buiten de groep gedeeld. Door de telers en het onderzoek aan elkaar te koppelen komt er naar verwachting meer kennis vrij.”
Financiering
In de komende maanden gaat kwartiermaker Elema aan de slag met een plan van aanpak, waarin ook de financiering een belangrijk onderdeel is. Naar verwachting zal dit plan eind dit jaar klaar zijn, waarna het nieuwe netwerk in principe in de zomer van 2021 kan gaan draaien. Hoogendijk stelt dat er per onderzoeksproject financiering voor het netwerk moet komen, zodat de telers die meedraaien in de onderzoeken in ieder geval een onkostenvergoeding kunnen krijgen. Ook denkt hij aan andere praktische maatregelen om telers te belonen voor deelname, zoals experimenteerruimte om tijdelijk ruimer te bemesten of een nieuw gewasbeschermingsmiddel tijdelijk te kunnen gebruiken.
Het gros van de telersgroepen binnen het per 1 januari 2020 ter ziele gegane Veldleeuwerik gaat door, zo bleek recent tijdens een bijeenkomst van de telersgroepen. De naam Veldleeuwerik komt echter niet meer terug, benadrukt Hoogendijk. „Er komt geen Veldleeuwerik 2.0. We gaan een nieuw netwerk vormen, maar ongetwijfeld met een aantal bekende gezichten.”