Fotoserie: Aardappelberg snel weg
Door het grote en snelle succes van de actie in Utrecht heeft de organisatie mensen die voor 4,50 euro een reservering voor een tijdstip haden gekocht, mensen voor na 15 uur 's middags moeten afzeggen. Omdat mensen volgens Claire Jansen van Slow Food al bij aanvang veel meer aardappelen mee namen dan ze hadden verwacht. Grote tassen en kisten werden vlot gevuld. „Dat mocht ook, maar we hadden niet op zoveel voortvarendheid gerekend."
Het gevolg was dat al tegen 15 uur, dus in minder dan drie uurtjes, 10 ton Innovators uit Dronten door Utrechters zijn opgehaald. Dit was in minder dan de helft van de tijd dat de berg er zou liggen. Ook in Rotterdam verdween de berg als sneeuw voor de zon, volgens organisatie Slow Food.
Vanwege het succes van de eerdere aardappelactie in Amsterdam hebben Slow Food nederland en organisator Jur Jacobs besloten dit een vervolg te geven en zaterdag 27 juni om te dopen tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten konden via de app van Too Good To Go op elf locaties in Nederland aardappelen scheppen.
„Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot is." Als gevolg van de coronacrisis blijven veel akkerbouwers met hun aardappelen zitten. Volgens berekeningen van de sector gaat het om circa 1 miljoen ton fritesaardappelen. Het gros van deze aardappelen vindt uiteindelijk zijn afzet als veevoer of biogas. Er is weliswaar een compensatieregeling in het leven geroepen, maar die dekt bij lange na niet de kosten. Deze situatie is niet alleen slecht voor de boer, maar leidt ook nog eens tot voedselverspilling. Het is zonde dat al dat goede eten wordt verspild, vindt Jacobs. „Ik vind het belangrijk dat mensen met eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot is, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg.”