Uireka 2.0 zet volgende stap richting nieuw onderzoek
De plannen voor het onderzoek voor de komende drie jaar waren al bij de belanghebbende partijen in de week gelegd en nu hebben ruim zestig experts vanuit de hele keten deze uitvoerig besproken. Belangrijke en actuele problemen als fusarium, uienvlieg, stengelaaltje en irrigatie staan hoog op het wensenlijstje. Ook de weerbaarheid van het gewas is een belangrijk onderzoeksthema.
Concreet richt Uireka 2.0 zich op:
• Een integrale beheersing van belangrijke insectenplagen als trips, uienvlieg en bonenvlieg. De nadruk ligt hierin op monitoring en waarschuwing, aanpassingen van de teeltwijze en het teeltsysteem en inzet van groene middelen en bio stimulatoren om de gewasweerbaarheid te verhogen.
• Verdere inzichten in de achtergronden van Fusarium rot in uien, de rol van reststromen bij de verspreiding, overleving in de rotatie en het effect van groene middelen.
• Inzichten in de invloed van teeltsysteem op de weerbaarheid tegen ziektes.
• Aangrijpingspunten voor de ontwikkeling van een alternatief voor de inzet van het spruitremmingsmiddel maleïne-hydrazide (MH).
• Epidemiologische inzichten en kennis over rotatiegewassen en groenbemesters en het effect van inundatie bij de bestrijding van stengelaaltjes.
• Bruikbaarheid van bodemvochtsensoren in het minimaliseren van de inzet en maximalisatie van het effect van beregening in uien in combinatie met nieuwe toedieningstechnieken als druppelslangen en boomberegening.
• Inzicht in de gebruikswaarde van uienrassen versus hun bijdrage aan duurzaamheid. Zo wordt gekeken naar verschil in raseigenschappen op het gebied van weerbaarheid van uienrassen.
Aan het eind van het groeiseizoen (augustus/september) worden de eerste voorlopige onderzoekresultaten verwacht.
In het ketenproject Uireka participeert de gehele uienketen. De eerste drie jaar van het project (2017-2019) was het projectdoel met onderzoek de kwaliteit en daarmee het versterken van de exportpositie van de Nederlandse ui te verbeteren. De afgelopen jaren is het nodige bereikt in de verdere kwaliteitsverbetering van de Nederlandse ui. Maar met het einde van het project zijn niet alle problemen opgelost: er zijn nog voldoende uitdagingen voor de toekomst. Daarom is in de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt aan een vervolg van het ketenproject.
Uireka is een initiatief van de Holland Onion Association en wordt mede ondersteund door Topsector Agri & Food, BO Akkerbouw en meer dan 70 ketenpartners. Uireka draait om innovatie, verbetering en verduurzaming van de teelt, droogtechnieken en bewaring.