NVWA wil onderzoek naar rol drainage in bruinrotvondsten
Aardappelen kunnen besmet worden met bruinrot als ze rechtstreeks in aanraking komen met besmet water (via beregening en beregening). Bacteriologen geven aan dat deze overdracht ook mogelijk is als de wortels van de plant besmet water raken. In de afgelopen jaren waren er enkele gevallen waarbij de NVWA niet de oorzaak kon achterhalen. Hierdoor wordt het vermoeden gesterkt dat het via drainage of andere nog niet onderzochte routes wordt geïntroduceerd. Dit was voor de NVWA aanleiding om in overleg te gaan met het bedrijfsleven om onderzoek te initiëren.
Weinig bekend over risico's drainage
Er is nog weinig bekend over de risico’s van drainage als mogelijke besmettingsroute. Er is wel op kleine schaal onderzoek gedaan op een perceel waarop de geoogste partij pootaardappelen besmet bleek, maar daaruit kon niet geconcludeerd worden dat drainage (in combinatie met een verhoogd peil van het oppervlaktewater) de oorzaak was.
Het belang van kennis over deze mogelijke besmettingsroute wordt des te belangrijker, omdat het gebruik van peilgestuurde drainage toeneemt. Ook worden door waterschappen en boeren proeven gedaan met het langer vasthouden van water in sloten om in tijden van droogte voldoende water tot de beschikking te hebben.
Onderzoeksvragen
Er liggen veel onderzoeksvragen op tafel. Praktische vragen zoals de invloed van de diepteligging van de buizen, grondsoort, grondwaterpeil, enz.. Maar ook meer juridische vragen: moet je als teler accepteren dat een waterschap het waterpeil verhoogt naast jouw pootgoedpercelen, en hoe ga je om met een buurman die water buffert in een sloot voor het beregenen van zijn bieten.
In de klankbordgroep akkerbouw is gesproken over de oproep van de NVWA. De LTO werkgroep Pootaardappelen staat positief tegenover het onderzoek, maar wil graag eerst meer duidelijkheid over de financiering.