Schouten: Convenant Westerveld stap in de goede richting

Bollentelers in de gemeente lagen in de clinch met omwonenden, die zich zorgen maken over de effecten van de middelen op hun gezondheid. In februari sloot de gemeente daarom een convenant met de telers en de omwonenden, waarin onder meer is afgesproken dat de telers alle veiligheidsregels respecteren, een spuitvrije zone van 20 meter vanaf de gevels van bebouwing in acht nemen, en met de planning van hun werkzaamheden rekening houden met de omwonenden. Als bewoners klachten hebben, nemen ze die in de eerste instantie op met de teler, waarbij beide partijen zich open en constructief opstellen.
In de Tweede Kamer had Laura Bromet (SP) vragen over het convenant gesteld. Volgens haar is het convenant opgesteld zonder burgerparticipatie en dat vindt zij onwenselijk.
Schouten antwoordt dat het haar voorkeur heeft dat omwonenden en telers met elkaar in gesprek komen om op lokaal niveau bevredigende afspraken te maken. „Het is aan de lokale overheden om de juiste balans en werkwijze te vinden en stap voor stap het gesprek op gang te brengen", antwoordde ze Bromet. „Ik ben blij dat de gemeente Westerveld dat heeft opgepakt. Daarmee is niet gezegd dat het convenant een eindpunt is, maar wel een stap in de goede richting. De gemeente heeft het beste inzicht in de lokale situatie en ik heb vertrouwen in de aanpak die zij kiest."
Ze geeft wel aan dat ze zo snel mogelijk wil beginnen met een pilotproject met spuitvrije zones in Drenthe. Ze heeft daarover gesprekken gevoerd met de provincie en de Vereniging van Drentse Gemeenten.