Uitslag poll: zeer ruime meerderheid voor behoud geborgde zetels in waterschapsbestuur
Een kleine 90 procent van de in totaal 351 stemmers is tegen het afschaffen van de geborgde zetels, zoals de commissie Boelhouwer adviseert. Hun motivatie verschilt echter wel. Ruim een kwart van de stemmers vindt afschaffen ongewenst omdat gekozen bestuurders de kennis en kunde missen die geborgden ‘automatisch’ hebben. Ze zijn inhoudelijk niet sterk genoeg om de landbouw te vertegenwoordigen.
Veruit het grootste deel van de stemmers, 63 procent, wil de geborgde zetels houden omdat zij denken dat de gekozen bestuurders de intentie niet hebben om voor de landbouw op te komen. Deze stemmers verwachten daarmee dat de inbreng van de agrarische sector niet langer gegarandeerd is.
Inhoudelijk sterk
Een goede 10 procent van de stemmers is het eens met de stelling: ‘de agrarische sector heeft de geborgde zetels niet nodig’. Ruim 3 procent van hen denkt dat een gekozen bestuurder inhoudelijk net zo sterk is als een ‘geborgde collega’, bijna 5 procent vindt geborgde zetels ondemocratisch en wil daarom dat ze vervallen.
De laatste 2,6 procent van de stemmers is wat neutraler. Zij stemden op de stelling: ‘boeren hebben de geborgde zetels niet perse nodig, maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar weg mogen.’
Belangen
Het afschaffen van het systeem van geborgde zetels binnen het waterschapsbestuur is de conclusie uit het advies dat de commissie Boelhouwer op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft gemaakt. De gekozen politieke partijen zouden in staat zijn om alle belangen af te wegen, ook die van boeren. Bij de samenstelling van de kandidatenlijsten van de politieke partijen wordt toch ook al rekening gehouden met specifieke belangen in het gebied, aldus de commissie.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ruth van Schriek