Aardappelareaal Noord-West Europa groeit licht
Het grootste deel van de stijging is in Duitsland en Frankrijk, waar het erop lijkt dat een overgang van verwerking naar tafelaardappelen heeft plaatsgevonden.
De NEPG, vereniging van Noordwest-Europese aardappeltelers, benadrukt dat het altijd de opbrengst is en niet het gebied dat het volume van de komende oogst maakt en het is nog te vroeg om deze opbrengsten te schatten. De droge omstandigheden aan het begin van het seizoen hebben mogelijk het beschikbare potentieel al beperkt. De NEPG komt begin september met een eerste opbrengstschatting.
Wereldwijde situatie
Volgens de NEPG is het dit seizoen door de vele vragen en omstandigheden lastig om de markt een richting te geven. De markt van volgend jaar zal niet alleen afhangen van de groeiomstandigheden van het gewas in de grote vijf aardappellanden in Europa. Het aardappelareaal van de Verenigde Staten is met 5 procent gedaald. De Noord-Amerikaanse oogst is dus nog onzeker, evenals de invloed die dat heeft op de wereldwijde export van aardappelproducten.
Het eerste deel van het groeiseizoen was te droog en knolzetting en opbrengsten van de vroege aardappelen in Duitsland zijn lager dan normaal. De verwachting is dat er minder vroege verwerking van aardappelen zal worden geoogst (effect van een zeer droge lente, koude periode waardoor sommige regio’s vorstschade hebben gehad, het lager aantal knollen) en de meeste telers hebben besloten om normaal te oogsten en niet te lang te wachten. Verschillende contracten werden zelfs opgezegd door de verwerkende industrie.
Veel vragen
Er blijven volgens de NEPG nog veel vragen onbeantwoord. De grootste is die naar de invloed van de coronacrisis op de markten. Maar het is ook nog niet helder hoe telers zich voorbereiden op de langere en duurdere opslag zonder het gebruik van CIPC, dat nu in heel Europa verboden is.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: NPEG