‘Resistente bladrammenas voorzorgsmaatregel tegen M. chitwoodi’
Langs de IJsselmeerdijk in de Wieringermeer heeft Mark van Essen in maatschap met zijn zus en ouders een akkerbouwbedrijf op zavelgrond van 15 tot 25% afslibbaar. Daarnaast heeft de maatschap een legkippen opfokstal en doet Mark loonwerk met zijn veldspuit en (samen met twee collega’s) een breedstrooier. Naast de hoofdteelt pootaardappelen omvat het bouwplan suikerbieten, wintertarwe en tulpen (verhuur).
Vrij blijven van chitwoodi
Al een jaar of vier zaait Van Essen eind juli na de tulpenoogst de Doublet PLUS groenbemester. Deze multiresistente bladrammenas met 3% zwaardherik combineert resistenties tegen bietencysteaaltjes (BCA 1) en de wortelknobbelaaltjes M. chitwoodi en fallax.
“We hebben plaatselijk een beetje last van bietencysteaaltjes”, verklaart Mark zijn keuze. “Maar vooral voor de wortelknobbelaaltjes zie ik de teelt van Doublet PLUS als een belangrijke voorzorgsmaatregel. Als pootgoedteler zijn wij er alert op om vrij te blijven van M. chitwoodi. En ik probeer sowieso in mijn bouwplan zo weinig mogelijk aaltjes te vermeerderen.” Doublet PLUS past prima bij die aanpak, want naast bietencysten- en wortelknobbelaaltjes kunnen onder andere aardappelcysteaaltjes (AM) en M. hapla niet vermeerderen op deze groenbemester.
Goed geslaagde groenbemester
Van Essen zaait Doublet PLUS niet alleen vanwege de aaltjeswerking. Ook de doorworteling en de organische stof aanvoer vindt hij belangrijk. In de wintertarwe past hij onderzaai van een grasgroenbemester toe. En jaarlijks rijdt Van Essen ook nog op ongeveer de helft van zijn hectares kippenmest of compost uit.
De inzaai na de bollenteelt bevalt Van Essen prima. “Vroeger teelde ik een ander ras bladrammenas en zaaide ik het na de wintertarwe. Dat werd nooit echt een succes. Op een goede dag kwam mijn adviseur Van Wesemael met het advies om Doublet PLUS te proberen en dan na de tulpen. En dat bevalt een stuk beter.”
Van Essen laat de groenbemester zo’n 3 maanden groeien en ploegt hem in november onder. “Je kunt dan mooi zien wat een enorm pakket wortels er is gevormd. En bovengronds staat er ook een mooi gewas. Ik heb nu altijd een goed geslaagde groenbemester. En ondertussen pak ik ook de aaltjes mee.”