'Japanse haver zit hier echt in het systeem'
Je hoeft Gustaaf Hoogland niet te overtuigen van het nut van een goede groenbemester. De grond in het Noord-Hollands zandgebied is de ideale vestigingsplaats voor het aaltje Pratylenchus penetrans (Pp); bovendien stuift de grond snel en is het organische stofgehalte van nature laag.
Hoogland heeft in Burgervlotbrug samen met zijn broer Jan Jaap een agrarisch loonbedrijf. Ook doen ze aan bloembollen contractteelt; naast de bloembollen (elk jaar minstens 7 verschillende soorten) zitten ook onderdekpeen en eerstejaars plantuien in het bouwplan. In de tijd van de grondontsmetting was aaltjesbestrijding de specialiteit van het loonbedrijf. Toen inundatie opkwam heeft Hoogland samen met een klant een systeem ontwikkeld voor het volautomatisch plaatsen van inundatieschotten. Ook kun je bij het loonbedrijf nog steeds terecht voor het zaaien van Afrikaantjes (Tagetes) en het uitvoeren van biofumigatie, een soort biologische grondontsmetting met kruisbloemigen.
Aaltjesbestrijding belangrijk
Ook op zijn eigen percelen zet Hoogland zwaar in op aaltjesbestrijding. Jaarlijks wordt een vijfde deel van zijn 77 ha pachtgrond geïnundeerd en op de overige 80% zaait hij Japanse haver. “Je kunt rustig stellen dat de Japanse haver hier echt in het systeem zit”, lacht Hoogland. “Het past ook goed in ons bouwplan. We hebben met onze gewassen de percelen altijd vroeg vrij en dus genoeg gelegenheid voor een geslaagde groenbemester.”
Bij de keuze van groenbemesters vaart Hoogland op de adviezen van zijn zaadleverancier Dekker Granen in Sint Maartensbrug. De aaltjesbestrijdende werking is voor Hoogland de belangrijkste factor bij de keuze van een groenbemester. “Op deze grond is Pratylenchus penetrans een bedreiging en daar doet de Silke PLUS Japanse haver het prima op. Het is minstens zo effectief als braak.”
Zonder chemie te vernietigen
Ook voor de aanvoer van organische stof en voor de doorworteling is de Japanse haver een hele geschikte groenbemester. Een belangrijk voordeel vindt Hoogland verder dat hij het zonder gebruik van chemie kan vernietigen. “Als je het op het juiste moment doet, hoef je het gewas alleen maar te klepelen en daarna in te frezen. Maar ik werk de gewasresten ook wel eens in met de schijveneg. Of ik laat het na het klepelen de hele winter liggen. Beide methoden werken goed tegen stuiven.”
Hoogland ziet in zijn omgeving dat bloembollentelers de groenbemesters massaal hebben omarmd. De meesten gebruiken net als hij Japanse haver. “Vroeger is het wel eens ondergesneeuwd. Maar tegenwoordig is de groenbemester net zo belangrijk als het hoofdgewas.”