Coronacrisis: Gulpener neemt helft Limburgse brouwgerst af
Sinds de sluiting van de horeca, als maatregel tegen de verspreiding van het Covid-19 virus, is de totale Nederlandse bierverkoop met 36 procent teruggelopen. Ook het niet doorgaan van grote publieksevenementen en voetbalwedstrijden zonder, of met slechts zeer beperkt, publiek op de tribune, geven de totale bierafzet de komende maanden een knauw. Via deze weg treft de Coronacrisis óók de Limburgse brouwgersttelers. Al ruim 25 jaar betrekt Gulpener haar brouwgerst van akkerbouwers uit de directe omgeving. Via de graancoöperatie Triligran contracteert Gulpener jaarlijks circa 2.500 ton van ruim 20 Limburgse akkerbouwers. Zij zaaien in totaal circa 450 ha brouwgerst in. Dit onder het Planet Proof keurmerk of biologisch.
Nieuw contract
Triligran voorzitter Jos Keijbets legt de actuele situatie uit. „Medio februari-maart stellen wij steeds met de brouwerij het contract voor het nieuwe teeltseizoen op. Vlak voordat we het leveringscontract zouden ondertekenen trof de coronapandemie ook Nederland, met alle gevolgen van dien. Door de sluiting van de horecagelegenheden daalde ook de omzet van de Gulpener bierbrouwerij fors. De onzekerheid over de duur van de vraaguitval en het herstel van de afzet was voor de Gulpener reden om geen nieuw leveringscontract met Triligran aan te gaan.”
Pal vóór de zaai
Gulpener kwam met deze mededeling op het moment dat de ruim 20 Triligran leden op het punt stonden hun brouwgerst in te zaaien. Via een e-mail werden de telers geïnformeerd en tevens gemeld dat ze de brouwgerst op eigen risico zouden inzaaien. Keijbets: „Uiteindelijk is bijna het gehele areaal ingezaaid. Enerzijds is het moeilijk om nog te switchen naar een ander gewas, anderzijds onderstrepen onze leden-telers daarmee hun jarenlange goede samenwerking met de Gulpener. Al ruim 25 jaar werken we met deze brouwerij samen. In al die jaren is steeds sprake van een open en eerlijke wederzijdse communicatie. Dat is ook wat de telers zo waarderen. In jaren met kwalitatief mindere gerst zijn we er ook steeds samen uitgekomen. Nu het de brouwerij minder gaat, dragen ook wij ons steentje bij om uit deze crisis te komen.”
Ontwikkelingen
Onlangs vond een nieuw overleg plaats tussen het bestuur van Triligran en de directie van de Gulpener. Keijbets: „Uit dit overleg kwam naar voren dat Gulpener ongeveer de helft van de normale brouwgerst (2.500 ton) wil afnemen. Dus circa 1.200 ton. Dit tegen onze vaste prijsafspraken. Voor de andere helft hebben we samen met de brouwerij gezocht naar een afnemer. Deze hebben we gevonden in de (nieuwe) mouterij waar de Gulpener haar gerst laat vermouten. Deze mouterij neemt tegen een redelijke prijs onze gerst af.”