Kiezen van een juiste groenbemester, hoe doe je dat?
De afgelopen jaren is het aanbod van groenbemesters sterk gegroeid. Nieuwe soorten, nieuwe kennis zorgen ervoor dat er echt iets te kiezen valt. Maar wat valt er te kiezen, en wat is voor ieder bedrijf het beste?
Doel van de groenbemester.
Het begin bij de vaststelling wat het doel is van de groenbemester. Opbouw organische stof? Verbetering van de structuur? Biodiversiteit? Nalevering van voedingstoffen? De prioriteit die hierin wordt gesteld is van invloed voor de keuze van de groenbemester. Waar veel rekening mee wordt gehouden is de aanwezigheid van aaltjes. Maar dat is voor het telen van een groenbemester geen doel op zich. Wel een factor die van belang kan zijn.
Bedrijfstype.
De teeltmethode is ook van belang. Gaat het om klei- of zandgrond. En wordt er in het najaar geploegd, of is er de wens om een groenbemester de winter over te laten staan. Wordt er gebruik gemaakt van niet kerende grondbewerking of een minder kerende grondbewerking. Of is er sprake van een gangbare of biologische landbouw? Ieder bedrijfstype vraagt om andere keuzes.
Bouwplan.
Het bouwplan is ook in de vorige overwegingen de grootste factor van belang. Een groenbemester hoort in de planning van een bouwplan thuis. Niet tussen de hoofdgewassen plaatsen, maar als een hoofdgewas doelbewust telen. Door doelgericht te kiezen maak je optimaal gebruik van de voedingsstoffen die in een perceel aanwezig zijn, creëer je een gezonde bodem en verhoog je de opbrengst van de andere teelten. Met de juiste inzet van je groenbemester zorg je voor meerwaarde voor je bedrijf. Voor zowel de korte als de lange termijn.
Op de korte termijn voor het vasthouden van voedingsstoffen en voor opbouw van actieve organische stof. Het voedsel voor het bodemleven. Op de lange termijn juist voor opbouw van stabiele organische stof. Dit zorgt weer voor een goed structuur en het watervasthoudend vermogen van de grond.
Assortiment groenbemesters
DSV zaden heeft een compleet assortiment aan groenbemesters beschikbaar voor verschillende teeltmethodes en verschillende bodemtypes. Passend in de meeste bouwplannen. Zo heeft DSV een assortiment groenbemestermengsels onder de naam TerraLife®. Uitgebalanceerde soortenrijke mengsels die structuur verbeteren, voedingsstoffen vasthouden, het bodemleven activeren en opbrengsten van het volggewas verhogen. Hiervan zijn ook soorten toegestaan in de biologische landbouw.
Naast deze mengsels heeft DSV zaden groenbemesters onder de naam Easygreen. Dit zijn vaak enkelvoudige groenbemesters die rekening houden met aaltjesproblemen. Zo is er de bladrammenas Trident met een triple resistentie tegen BCA, Chitwoodi en Hapla.
Vrijwel alle groenbemesters zijn toegelaten voor de GLB.
Om een goede keuze te kunnen maken heeft DSV-zaden een groenbemesterskompas ontwikkeld. Deze is te vinden op de website.
Voor verdere vragen en uitgebreid advies zijn de accountmanagers van DSV bereikbaar.