‘Vergelingsvirus slaat grote gaten in West-Europese suikerproductie’

De suikersector is de klappen van een historisch lage suikerprijs en een droge lente nog niet te boven, en nu hebben ze te kampen met het vergelingsvirus, schrijft Bloomberg. Sinds het verbod op de neonicotinoïden in de EU is het voor de boeren moeilijker geworden om deze ziekte te lijf te gaan.
'Zorgelijke situatie'
„Vergelingsziekte is een groot probleem in Frankrijk, de situatie is behoorlijk zorgelijk”, zegt Timothe Masson, agronomist bij de Franse telersorganisatie CGB. „We halen niet meer de opbrengsten zoals in de afgelopen jaren. Zelfs als we nog goed weer krijgen in juli en augustus zal het de bieten niet helpen groeien tot het normale formaat.”
Dit is een uitzonderlijke situatie, die hebben we in ons land niet gezien in de afgelopen dertig tot veertig jaar”, zegt Peter Haegeman van de Belgische telersorganisatie CBB. De economische gevolg voor de telers zijn volgens hem dramatisch. Fred Zeller van de Duitse industrie VSZ vreest dat deze tegenslagen er toe zullen leiden dat telers in de komende jaren minder bieten gaan telen. „Dat betekent dat de fabrieken minder bieten te verwerken hebben, waardoor misschien meer fabrieken hun deuren moeten sluiten.”
Tsunami
Bietentelers stappen over op alternatieve insecticiden om het vergelingsvirus voor te blijven, maar deze werken niet zo goed als de neonicotinoïden, zegt Zeller. „Ondanks het feit dat de boeren hebben geanticipeerd op het verbod overvalt hen nu de snelheid en de omvang van de ziekte. Het is alsof je de tsunami op je af ziet komen, maar je weet niet wanneer deze je zal treffen en met welke snelheid.”
Wat hem verder schokt is het feit dat besmettingen van het vergelingsvirus zo’n drie tot vier weken eerder zichtbaar zijn dan normaal. „Dit bewijst al dat de opbrengstverliezen groter zullen zijn.”