LTO gaat fors reorganiseren
Kern van de nieuwe opzet is een sterkere positie van de sectoren en een scherpere inzet op horizontale thema’s. Het landelijk beleidsteam dat kennis en expertise levert, wordt fors uitgebreid en krijgt een eigen kantoor. Dit heeft de regiegroep Modernisering LTO deze week gepresenteerd.
Eigen verantwoordelijkheid sectoren
Alle sectoren binnen LTO worden vanaf 2017 verantwoordelijk voor de beleidsbeslissingen binnen hun eigen sector. Ook besluiten ze zelf over samenwerking met ketenpartijen, branche- en producentenorganisaties. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van bestuurders en voor afstemming met de regio’s.
„Dit is een heel goede stap naar voren", oordeelt LLTB-voorzitter Léon Faassen. „Hiermee wordt duidelijk dat LTO echt een eenheid is. Onze positie als boegbeeld van de agrarische sector in Nederland zullen we hiermee versterken."
Regionale belangenbehartiging blijft
LTO Noord-voorzitter Jakob Bartelds spreekt van een ‘kwaliteits- impuls’ waardoor LTO nog sterker één geluid kan uitdragen. Hij benadrukt dat de regionale belangenbehartiging sterk georganiseerd blijft. „Zoals de lobby richting provincies, gemeenten en waterschappen. Dat zal ook gedeeltelijk een uitvloeisel zijn van de landelijke thema’s."
ZLTO-voorzitter Hans Huijbers is blij dat LTO Noord, LLTB en ZLTO eensgezind bereid zijn om te investeren in LTO Nederland en dat multifunctionele landbouw een eigen plaats in de landelijke belangenbehartiging krijgt.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat is blij met het brede draagvlak voor de versterking van LTO. Die ontwikkelingen worden nu met kracht doorgezet, stelt Maat. „Het resultaat zal zijn dat LTO voortaan nog beter beslagen ten ijs komt in Den Haag, in Brussel en op de nationale en internationale podia."
De plannen voor LTO 2.0 worden de komende maanden uitgewerkt en aan het einde van het jaar afgerond.