Hoe beperk je tripsschade na de graanoogst?
Een nadelig effect dat zich bij het dorsen van granen voordoet is het verspreiden van graantrips. In graanvelden bevinden zich grote kolonies aan trips, bij de meeste mensen ook wel bekend als onweersbeestjes, die door het oogsten in de lucht terecht komen. Warme luchtstromen zorgen ervoor dat zwermen met trips verspreid worden en zo terecht komen in andere gewassen. Naast het dorsen van graan komen trips ook in grote getalen vrij na het maaien van graszaad en luzerne.
Graantrips werden lange tijd als niet schadelijk voor andere gewassen beschouwd. Op deze gedachten beginnen steeds meer mensen terug te komen. Het lijkt wel degelijk het geval te zijn dat de trips voor schade zorgt. Zeker in bepaalde gewassen, zoals ui en prei. De laatste jaren is daar een structureel probleem door tabakstrips.
De tabakstrips zit overdag verscholen in de schacht van de ui. Wanneer het afkoelt en donker begint te worden komt de trips naar buiten en zuigt de cellen van de plant leeg. Dit veroorzaakt groeiremming en in sommige gevallen het afsterven van de plant. De graantrips zorgt niet voor dezelfde omvang aan schade als sommige soortgenoten, maar zuigschade veroorzaken aan het blad kunnen ze zeker.
Versterk van het loof
Een weerbaar groeiend gewas met sterk en groen loof ondervind over het algemeen minder last van stress. Folisec (L) toepassen in een ICM-schema in uien of groenteteelten zorgt voor sterker blad/loof. De biostimulant bestaat uit een sterk geconcentreerd mengsel van geselecteerde kruidenconcentraten waarvan de ingrediënten leiden tot een verhoogde vitaliteit en weerbaarheid bij planten. Folisec (L) ondersteunt het natuurlijke herstellend vermogen en heeft een voedende en plantversterkende werking in stresssituaties.