Droogtemonitor: Grondwatersituatie verbeterd, neerslagtekort 185 mm
Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt ongeveer 185 mm. Na een droge start van de zomer is het berekende neerslagtekort nu ongeveer op de lijn van de 5 procent droogste jaren gekomen.
In sommige regio’s zijn de grondwaterstanden nog laag, ondanks de aanzienlijke hoeveelheden neerslag in juni en juli. De situatie verschilt regionaal sterk. In het algemeen herstelt de stand zich, maar vooral op de hoge zandgronden in Midden- en Oost Nederland is hij onder de norm.
Neerslagverwachting normaal
Voor de komende weken zijn de neerslagverwachtingen rond of iets beneden normaal. Aanvankelijk liggen de temperaturen in het noorden van de stroomgebieden van de Rijn en de Maas onder de normale waarden. De temperaturen stijgen hier de komende week richting normaal. In het zuidelijke deel van het stroomgebied stijgen de temperaturen naar iets boven de normale waarden.
De afvoer van de Rijn en de Maas daalt in de komende weken, maar blijft naar verwachting voldoende om aan de actuele watervraag te voldoen in gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is. De genomen maatregelen in het waterbeheer, zoals het vasthouden van water en instellen van beregeningsverboden, blijven waar nodig van kracht. De waterschappen en Rijkswaterstaat blijven de situatie nauwlettend monitoren.
Zorgen over watertekort
Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort, blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. Van alle Nederlanders geeft 68 procent aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte. Zorgen zijn er vooral over de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken.
Mensen die zich zorgen maken over de droogte denken daarbij vooral aan de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: „De zorgen die Nederlanders hebben over de droogte zijn terecht. De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden.”
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: LCW, Unie van Waterschappen