Sterk en gezond blad basis voor hoge cichorei-opbrengst
Het lang gezond houden van het loof zorgt ook bij cichorei voor een hogere opbrengst. Volgens Sensus blijkt dat ook uit een serie bladgezondheidsproeven die ze de afgelopen jaren uitvoerde in opdracht van de Telersvereniging Inulinecichorei. Zo zorgde een bespuiting met fungiciden, in vergelijking met een onbehandeld gewas, over een periode van vier jaar voor een gemiddeld 3,6 ton/ha hogere cichorei-opbrengst bij een oogst begin december. Het effect van de jaarsinvloeden zijn groot, zo kan bij stevige aantasting door meeldauw de opbrengstderving oplopen tot 8 ton cichorei.
Schimmelaantasting
Duidelijk is dat een cichoreiblad met schimmelaantasting minder productief is dan een gezond blad. Volgens Sensus kan met name meeldauw veel schade veroorzaken in inulinecichorei. Gezond loof kan efficiënt de weersomstandigheden in de nazomer/herfst benutten voor groei. Naast meeldauw zijn roest, alternaria en stemphylium andere schadelijke bladschimmels in cichorei. Verder kan het loof door bladvuur worden aangetast. De veroorzaker hiervan is de bacterie pseudomonas.
Bestrijding
Als toegelaten meeldauwbestrijders in cichorei wijst Sensus op de fungiciden Flint, Signum, Amistar Top, Sonata en Karma. Het advies is om een bespuiting toe te passen na het waarnemen van de eerste aantasting. Hoe langer de cichorei nog moet groeien, hoe groter het rendement van gezond loof zal zijn. Deze middelen zijn niet werkzaam tegen bladvuur.
Bladmeststof
Een blad dat gezond en sterk is, is minder gevoelig voor een meeldauw infectie. In haar proeven had Sensus ook de toepassing van een bladmeststof op basis van calcium neergelegd. Deze bladmeststof zorgde voor een weerbaardere plant, waardoor de planten minder vatbaar waren voor meeldauw en uiteindelijk een hogere opbrengst realiseerden dan de onbehandelde planten. Er werd driemaal met deze bladmeststof gespoten. Volgens Sensus resulteerde één bespuiting met een fungicide resulteerde echter in een hogere opbrengst dan de bladmeststof.