Video: Tips om een groenbemester goed te laten slagen
Langzamerhand is een flink deel van het graan alweer binnengehaald. Tijd voor het inzaaien van de groenbemester. Een goede voorbereiding om deze groenbemester te laten slagen is belangrijk.
Hierbij een aantal tips:
- Kies het juiste groenbemestermengsel.
Een groenbemestermengsel bestaat uit verschillende componenten groenbemesters. Deze mengsels zorgen ervoor dat de groenbemester eigenlijk altijd slaagt. Als door omstandigheden op het perceel de groei van een bepaalde component achterblijft dan neemt een andere het weer over. Aan het einde van het groeiseizoen staat er altijd weer een mooie groenbemester. Voor het kiezen van het juiste groenbemestermengsel kan je gebruik maken van het groenbemesterskompas. - Zorg voor de juiste bemesting.
Na de graanoogst blijft er stoppel en stroresten achter. Doordat deze een hoge C/N verhouding kennen zullen deze altijd voeding onttrekken uit de bodem. Dit kan ten koste gaan van de beginontwikkeling van de groenbemester. Om dit te voorkomen is het advies om in ieder geval 40 kg N aan drijfmest toe te dienen voor de zaai. Ook bij vlinderbloemigen is dit het advies. - Let op nawerking van gewasbeschermingsmiddelen.
Bij een droge zomer waarbij in de graan in het voorjaar een herbicidebespuiting heeft plaatsgevonden kan er nawerking zijn van de gewasbeschermingsmiddelen op de groenbemester. Het advies is om de grond te mengen. Hierdoor verdund het middel en is het effect kleiner. Het is bekend dat bepaalde componenten in een groenbemester hierop reageren. - Vals zaaibed.
Na graan kan er nog behoorlijk graanopslag ontstaan. Dit heeft invloed op de samenstelling van de groenbemester. Als er voldoende tijd is, is het verstandig om een vals zaaibed te creëren. Hierna een grondbewerking uit te voeren en vervolgens de groenbemester in te zaaien.
Deze tips hebben we uitgelegd op de online groenbemestersdag in Juni en zijn te zien in onderstaande filmpjes.
Video: Telen van een groenbemester na graan