Mineralenconcentraat krijgt gedeeltelijke goedkeuring EP
Een stemming over het amendement van Jan Huitema stond op de agenda van de commissies voor milieu en voor landbouw. De milieu-commissie was in meerderheid voor, in de landbouwcommissie staakten de stemmen. Desalniettemin was Huitema verheugd. "Dat betekent dat we anderhalf van de twee punten te pakken hebben." Hij gaat nu aan de slag om de bezwaren van tegenstemmers weg te nemen voordat de volgende stemming plaatsvindt.
Want in Brussel gaan dingen zelden eenvoudig. In dit geval gaat het om een verordening voor een Europese markt voor meststoffen. Het amendement van Huitema regelt dat mineralenconcentraat ook onder deze verordening valt, en dus in de hele EU op de markt kan worden gebracht zonder dat lidstaten hier eigen regels voor kunnen stellen. Dergelijke zaken vallen in het Europees Parlement onder de commissie voor de interne markt (IMCO), en die stemt er begin juni over. De stemmingen in de landbouw- en milieucommissie dienen eigenlijk als advies voor IMCO.
Als IMCO vervolgens zijn positie heeft bepaald, mag het volledige parlement nog eens over de verordening en alle amendementen daarover stemmen. Dat gebeurt in Straatsburg, en waarschijnlijk in september, na het zomerreces. De verwachting is dat dat parlement meestemt met IMCO. Zodra het parlement dan zijn positie heeft bepaald, kan de 'triloog' starten, onderhandelingen tussen de Commissie, de raad van landbouwministers en het parlement.
Bezwaren wegnemen
Vooral de S&D (de Europese sociaal-democraten) en de Groenen hebben tegengestemd. De bezwaren van deze partijen hangen om twee punten; zorgen over de waterkwaliteit en de angst dat mineralenconcentraat de mogelijkheid opent om meer dieren te houden. "Bij de leden van IMCO zal ik proberen om deze bezwaren weg te nemen", vertelt Huitema.
De EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, en waar het CDA onder valt, is wel unaniem voor. Dit onder meer dankzij werk van Annie Schreijer-Pierik. "We hebben daar deals voor gemaakt", vertelt ze. Want er was ruimte om te schipperen. De voorgestelde kunstmestverordening stelt strenge eisen aan het gehalte cadmium in kunstmest, en dat zou Grupa Azoty, het grootste chemiebedrijf in Polen, in problemen brengen. Dus Schrijer-Pierik beloofde voor een voorstel te stemmen om de cadmium-eisen te verlichten, als de Poolse parlementsleden dan het mineralenconcentraat zouden steunen. En dat is gelukt.