Bayer boekt miljarden af wegens glyfosaat en diacamba processen
Chemieconcern Bayer meldt over het tweede kwartaal van dit jaar een miljardenverlies. Het EBIT-bedrijfsresultaat daalde tot min 10,78 miljard euro. De verliezen worden niet veroorzaakt door de coronapandemie maar door duizenden rechtbankzaken in de Verenigde Staten over glyfosaat, RoundUp en dicamba. Deze rechtzaken zijn voor de Bayer Groep aanleiding om in het afgelopen kwartaal 12,5 miljard euro af te boeken voor ‘bijzondere uitgaven’.
Schikkingen
Eind juni kondigde Bayer schikkingen aan in Amerikaanse schadeclaims over glyfosaat, dicamba en polychloorbifenylen (PCB's). Veruit het duurste geschil is het vermeende kankerrisico van glyfosaathoudende chemische bestrijdingsmiddelen. Die rechtbankuitspraken houden rekening met 125.000 processen die niet alleen tegen glyfosaat zijn aangespannen. Verder hebben boeren procedures tegen Bayer aangespannen. Zij beweren dat Monsanto's herbicide Xtendima en andere producten met het bestanddeel dicamba schade heeft veroorzaakt aan tal van gewassen.
Dalende omzet landbouwdivisie
De eigen landbouwactiviteiten van Bayer daalden met 6,2 procent tot ongeveer 10,1 miljard euro in het tweede kwartaal. In de agrarische sector (Crop Science) presteerden de Bayer-producten beter dan in het zelfde kwartaal van 2019, vooral in Latijns-Amerika, Azië / Pacific en Noord-Amerika. In Brazilië ontwikkelde het bedrijf voor maïszaden zich snel. Vooral de inkomsten uit genetisch gemodificeerde sojazaden stegen duidelijk.
Corona
Bayer verwacht dat wereldwijd de vraag naar landbouwgrondstoffen afneemt als gevolg van de coronacrisis. Vanwege de moeilijk in te schatten risico's heeft Bayer daarom zijn prognose voor het hele jaar aangepast. Het management mikt nu op een omzetgroei van 0 tot 1 procent tot 43 tot 44 miljard euro. Tot dusver was 44 tot 45 miljard euro gepland. In de Crop Science-divisie verwacht Bayer in Noord-Amerika een trage start van het nieuwe seizoen 2021. Deels komt dit als gevolg van de verminderde vraag door de pandemie naar bio-energie, diervoeders en vezels. Dit leidt waarschijnlijk tot een afname van het verwachte areaal. Anderzijds speelt ook de aanhoudende concurrentie op de sojamarkt Bayer parten.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Bayer
Bron: Bayer