Amerikanen eisen 100 procent verhoging importheffing Nederlandse en Belgische frites
De Amerikaanse aardappelindustrie NPC verklaart de Belgische en Nederlandse diepvriesfrites de oorlog. Volgens de NPC zijn met name de Belgische en Nederlandse fritesproducenten verantwoordelijk voor de fors stijgende import door de VS. In 2015 werd nog 15.700 ton EU-diepvriesfrites met een waarde van 12,2 miljoen dollar door de VS geïmporteerd. In 2019 was dit gestegen tot circa 87.000 ton met een waarde van 101,2 miljoen dollar, dat is een toename van het volume met ruim 500 procent. Als oorzaak van deze forse stijging wijst de NPC naar de goedkope import uit België en ons land. Gezamenlijk zijn beide landen goed voor 90 procent van alle door de USA geïmporteerde diepvriesfrites.
Prijsverschil
Volgens de NPC is duidelijk sprake van oneerlijke concurrentie. Zo zou het EU-landbouwbeleid de EU-aardappeltelers voordelen bieden. Voordelen die de Amerikaanse telers ontberen. Daardoor zouden de Amerikaanse aardappeltelers en fritesfabrikanten steeds moeilijker kunnen concurreren met de Belgische en Nederlandse collega’s. De huidige coronacrises verzwakt de concurrentiepositie van de Amerikanen nog verder. Zo zorgt het groot fritesoverschot in de EU in de eerste maanden van 2020 voor nog lagere prijzen en voor fritesdumping op de Amerikaanse markt.
Hogere importtarieven
De Amerikanen heffen momenteel een importtarief van 8 procent op diepvries frites uit de EU. De NPC vraagt nu dit tarief met 100 procent te verhogen. Dit fors hoger tarief zou ook kunnen dienen als een vergelding over het geschil in de luchtvaartsector, om de stijgende import van goedkoper Europese producten een halt toe te roepen en ter bescherming van Amerikaanse arbeidsplaatsen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Spudman, National Potato Council