Explosie Beiroet treft ook deel graanopslag Libanon
Dat laat de Libanese minister van Economie en Handel, Raoul Nehme, via diverse kanalen weten. Hij voegde er tegenover persbureau Reuters aan toe dat zijn land, zoals gebruikelijk, tarwe zal blijven importeren, maar dat het voldoende gewassen heeft om deze catastrofe op te vangen. Libanon importeert jaarlijks gemiddeld 1,2 miljoen ton tarwe en 900.000 ton maïs. Het aandeel dat Nederland daaraan levert, is verwaarloosbaar klein, geeft Peter van Dijk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan. „Landen als Roemenië, Bulgarije en Italië zijn hofleverancier in Libanon." Het is echter niet zozeer de vraag of er ergens tarwe te koop is, geeft Van Dijk aan. „Het lijkt erop dat de opslag nu echt een uitdaging wordt."
Graanterminal
Naast de graansilo’s lijkt ook een graanterminal zwaar beschadigd te zijn. De getroffen haven verwerkt 60 procent van alle invoer van Libanon. De silo’s hadden een opslagcapaciteit van in totaal 120.000 ton graan en dienden als strategische opslag voor Libanon. Ze konden ongeveer 85 procent van de granen van het land verwerken, geeft handelsbedrijf Mena Commodities aan.
Het lijkt echter aannemelijk dat de silo’s gisteren tijdens de explosie geen grote hoeveelheden graan bevatten. Het land was namelijk de afgelopen tijd bezig een broodtekort op te vangen dat onlangs ontstond als gevolg van de huidige financiële crisis, aldus Mena Commodities.
Ammoniumnitraat
De explosie lijkt te zijn ontstaan in een opslag met meer dan 2.700 ton ammoniumnitraat, grondstof voor onder andere kunstmest.