Neerslagtekort gestegen naar 220 mm en loopt verder op
De neerslagtekorten zijn het grootst in Zeeland, het Gelders rivierengebied en Noord Limburg. De komende weken blijft het vooralsnog (zo goed als) droog en de temperatuur loopt sterk op.
De vraag naar water uit de grote rivieren is volgens LCW groter dan het aanbod, maar door maatregelen van waterbeheerders blijft de situatie beheersbaar. Maatregelen van waterschappen en Rijkswaterstaat blijven van kracht zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, waterbesparend schutten en het instellen van beregeningsverboden. De situatie wordt nauwlettend gemonitord.
De neerslag van de afgelopen twee weken heeft in delen van het land voor verlichting gezorgd. Het landelijk neerslagtekort is de afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot. De komende week wordt droog en zeer warm weer verwacht.
Blauwalg
Door het warme weer van de komende periode stijgt de watertemperatuur hard. Dat kan blauwalg veroorzaken in plassen en meren. De Unie van Waterschappen adviseert akkerbouwers die beregenen uit oppervlaktewater om de waterkwaliteit goed in de gaten te houden, omdat blauwalg ook negatieve gevolgen kan hebben voor gewassen.
Op de zandgronden en hoger gelegen gebieden in het zuiden en oosten gelden nog altijd onttrekkingsverboden voor boeren door het droge voorjaar. „Voor boeren met gewassen in deze gebieden is deze hittegolf daardoor zuur. Er was even sprake van stabilisatie van het grondwaterpeil, maar er is lokaal nog altijd niet overal genoeg regen gevallen. De onttrekkingsverboden kunnen door sommige waterschappen worden uitgebreid wanneer het droge, tropische weer aanhoudt. Dit is nog even koffiedik kijken”, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen.